مشکلات بازار سرمایه در کدام موارد می باشد؟
10 ابهام بازار سرمایه :
با توجه به فضای پیرامونی بازار و ریسکهای سیستماتیک و غیر سیستماتیک موجود بسیار سخت است که بازار بتواند صعود کند. بعضی از مشکلات و ابهامات بازار را با هم می شماریم:
1) ابهام در مذاکرات هسته ای. اولین تاریخ مورد انتظار در مذاکرات سوم فروردین ماه 94 است که عملا زمان 4 ماهه اعلام شده برای توافق سیاسی به انتها میرسد. پس تا آنموقع عملا انتشار خبری در این مورد بعید است.
2) به نرخهای غیر رسمی کاری نداریم ولی سود بانکی 22% هنوز وجود دارد. حداقل تا انتهای 93 این نرخ کاهش نخواهد یافت.
3) تورم به هسته سخت خود رسیده است و عملا در یکی دو ماه اخیر سیگنالهای رشد از خود نشان می دهد. بنظر میرسد بدون توافق هسته ای محتمل ترین عدد برای تثبیت تورم در ماههای آتی تورم بین 16-20% خواهد بود. عددی که امکان کاهش سود بانکی را تضعیف می کند و تنها امید بازار برای p/e گرفتن را نیز از بین می برد.
4) ریزش قیمت نفت کل بازار را ترسانده است. این ترس اصلا بیجا نیست. ریزش نفت کاهش سود عملیاتی مهمی در اکثر شرکتهای پتروشیمی ایجاد می کند. هنوز قیمتهای پتروشیمی هم تثبیت پیدا نکرده است تا بتوان با دید تحلیلی شرکتهای مناسب در این صنعت برای سرمایه گذاری را انتخاب کرد. در این شرکتها فعلا بهترین استراتژی صبر است. بازار هم درست رفتار می کند. پتروها حدود 35% ارزش بازار بورس را در اختیار دارند. طبیعی است بر جو کلی بازار هم تاثیر بگذارند.
5) ترس ریزش نفت به گروه پتروشیمی محدود نشده است. عملا سرمایه گذاری در تمام صنایع مرتبط با نرخهای جهانی را با ابهام روبرو کرده است. شاید واقعا برای بعضی صنایع این ترس بی دلیل باشد. ولی طبیعی است بازار مدتی منتظر بماند تا گرد و خاکهای ناشی از ریزش نفت بخوابد تا بتواند تصویر درستی از شرایط، قبل از سرمایه گذاری بدست بیاورد.
6) لایحه بودجه به مجلس رفته است و احتمالا در هفته اتی در کمیسیونها مورد بررسی قرار میگیرد. بر خلاف سالهای گذشته که توجه بازار به موارد ریزی مانند نرخ خوراک پتروها و بهره مالکانه بود امسال بازار به قیمت نفت و دلار در بودجه و احتمال کسری بودجه شدید دولت بر اثر کاهش قیمت نفت توجه می کند. قربانی اول این کسری بودجه، بودجه های عمرانی است که کاهش آن تاثیر مستقیم بر شرایط عملیاتی بخش عمده ای از شرکتهای بازار خواهد داشت.
7) دلار مجدد جان گرفته است. رشد دلار تا محدوده 3500-3600 تومان نه غیر طبیعی است و نه برای بازار بد است. حتی سبب می شود سود بعضی شرکتها تقویت شود و اندکی از زهر کاهش شدید قیمتهای جهانی هم گرفته شود. ولی بازار فعلا به این جنبه توجه ندارد و بیش از همه چیز از اینکه دلار از کنترل خارج شود و حتی اعداد بالای 4000 تومان را ببینید، می ترسد. سابقه بازار نشان داده است که حرکت بازار معمولا با چند ماه تاخیر نسبت به حرکت دلار انجام می شود.
8) رشد دلار برای شرکتهای صادر کننده آن شیرینی سالهای 91-92 را ندارد چون قیمتهای جهانی کاهش یافته و عملا رشد دلار تنها قسمتی از کاهش سود این شرکتها را جبران می کند. در مقابل برای مصرف کنندگان دلار حتی افزایش 10% در نرخ دلار آزاد می تواند درد سر ساز شود. به همین خاطر شرکتهای دارای واردات قابل توجه هم دچار ابهام و ترس از افزایش بهای تمام شده شده اند.
9) گزارشهای 9 ماهه از همین هفته جاری به بازار خواهند آمد. عموما گزارشهای خوبی نخواهند بود. یعنی سر جمع این گزارشها نخواهد توانست روند مثبتی در بازار ایجاد کند.
10) بلافاصله پس از گزارشهای 9 ماهه و حدود اواسط بهمن 93 شرکتها بودجه های سال 94 خود را راهی کدال خواهند کرد. بودجه هایی که شدیدا تحت تاثیر 8 ابهام اول لیست بالا خواهند بود. فکر می کنید چه انتظاری از بودجه های سال 94 می توان داشت؟
دیدگاهتان را بنویسید