بازگشت بانک صادرات به عرصه بانکداری جهانی
بانک صادرات پیش از وضع تحریمها برنامهای برای دوبرابر کردن شعب خارج از کشور خود طی 5 سال داشت که اکنون با برداشته شدن تحریمها از نو کلید خواهد خورد.
به گزارش راتین بورس به نقل از پول نیوز، نگاهی به مسیر پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران از سال 2002 و تحریمهای یکجانبه غرب از نوامبر 2011 که تصمیم گرفتند ایران را از شبکههای مالی جهانی خارج کنند و در ادامه موسسات مالی و بانک مرکزی را هدف تحریم قرار دادند نشاندهنده این واقعیت است که در تحریمهای اقتصادی و تجاری، بانکها بیش از سایر بخشهای مالی و اقتصادی مورد توجه قدرتها و سازمان ملل بوده است و در نتیجه در تحریم علیه کشورها، بانکها از همه پیشتاز هستند.
حال نیز که در پرتو توافق هستهای امید به بهبود کسبوکار و ایجاد رونق و رشد اقتصادی بیش از همیشه است، توجه به ظرفیتهای بانکداری ایران با وجود تعداد قابل توجهی از شعب خارج کشور و امکان مراوده با بانکهای معتبر جهان در اولویت قرار دارد و میتواند مانند یک قطار واگنهایی مانند رونق بانکداری و مبادلات، کمک به صادرات، افزایش درآمد و سودآوری بازار سرمایه و سهام بانکها و رشد شاخص کل بورس را به دنبال داشته باشد.
بررسی ابعاد تحریمهای بانکی ایران نشان میدهد که در 25 اکتبر 2007 وزارت خزانهداری امریکا اعمال تحریم علیه بانکهای ایرانی را به شرح ذیل اعلام کرد و بانکهای زیر در لیست تحریمها قرار گرفتند: بانک صادرات ایران (همه شعب خارج از کشور این بانک به همراه شعبه مرکزی آن)، بانک ملی (همه شعب خارج از کشور این بانک به همراه شعبه مرکزی آن، بانک ملی ایران (شعب مسکو و لندن)، بانک آریان (پروژه معاملاتی مشترک میان بانکهای صادرات و ملی در کابل افغانستان)، بانک ملت (همه شعب خارج از کشور این بانک به همراه شعبه مرکزی آن)، بانک ملت (شعبه ایروان ارمنستان) و بانک بینالمللی پرشیا (در انگلیس).
یکی از تاثیرات تحریمها بر بانکهای ایران، کاسته شدن تعداد شعبات آن در خارج از کشور بود که اعمال این تحریمها از سال 2002 آغاز شد. در سال 1380 تعداد شعب خارجی بانکهای ایرانی 57 شعبه بود و در سال 81 به 56، سال 82 و 83 به 52 و در سال 1384 به 49 شعبه کاهش یافت. بانک صادرات نیز پیش از وضع تحریمها برنامهای برای دوبرابر کردن شعب خارج از کشور خود طی 5 سال داشت که اکنون با برداشته شدن تحریمها از نو کلید خواهد خورد.
هرچند که بیشترین انتظار برای بازگشایی شعب بانک صادرات است که گستردهترین شبکه شعب را در خارج از ایران داشته و از قدیمیترین بانکهای ایرانی است که اقدام به دایر کردن شعب در سراسر جهان کرده است. در میان بانکهایی که در لیست تحریم قرار داشتند، هستند بانکهایی که پس از انقلاب با تجمیع و ادغام بیش از 10 بانک دیگر با نامی واحد شکل گرفتند اما بانک صادرات از همان آغاز با همین برند در سال ١٣٣١ تأسیس شد و سابقه تأسیس اولین شعبه آن به سال ١٣۴٠ در هامبورگ آلمان برمیگردد.
این بانک در ادامه اقدام به تأسیس شعب دیگری در فرانسه، آلمان، آمریکا، امارات، یونان، قطر و… کرد و در حال حاضر با برخورداری از ٢٢ شعبه در خارج از کشور و چهار بانک مستقل بزرگترین شبکه بانکی را در بین بانکهای کشور در خارج از کشور دارد. بر این اساس در دوران پیشاتحریم، بالاترین سهم مبادلات تجاری ایران در عرصه منطقهای و جهانی از طریق شعب این بانک انجام میشد و جاالب این است که ۶٠ درصد از سود حاصله بانک ناشی از فعالیتهای خارج از کشور آن بوده است.
اکنون نیز بسیاری از بازرگانان منتظرند تا بانک صادرات با رفع تحریمها و از طریق شعب خارجی خود اقدام به ایجاد خط اعتباری ایجاد کند و با ایجاد فاینانس برای صنایع به کمک آنها بیاید. چراکه بانک صادرات با این ظرفیت و پیشینه میتواند در امر تجارت خارجی بسیار فعال و اثرگذار باشند و با کسب سود و درآمد مورد انتظار، بازار سرمایه کشور را نیز متحول کنند.
بیتردید بخش عظیمی از اقتصاد را نقل و انتقالات بانکی تشکیل میدهد و رفع تحریمها تاثیرات زیادی بر بانکها خواهد گذاشت که مهمترین آنها بازگشایی و افزایش شعب خارجی، کاهش هزینههای عملیات بینالمللی بانکها، افزایش سودآوری و تسهیل تبادلات بانکی خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید