تحلیل پالایش نفت بندر عباس
شرکت پالایش نفت بندرعباس پس از پالایشگاه آبادان و اصفهان با 19% سهم بازار در تولیدات فراورده های اصلی نفتی، سومین پالایشگاه بزرگ کشور می باشد. به بهانه عرضه 5% از سهام این شرکت در بازار دوم بورس به بررسی نکات قابل توجه در صورت های مالی شرکت می پردازیم و پاره ای از نکات تاثیرگذار بر سودآوری شرکت را یادآور می شویم.
اطلاعات سهام
در ترکیب سهامداران شرکت کارگزای سهام عدالت با 40% ، ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با 32% و صندوق تامین اجتماعی با 28% جزو سهامداران بالای 1% شرکت می باشند.
تولیدات و فروش شرکت:
شبندر با سالانه بیش از ۱۱۲ میلیون بشکه نفت خام محصولاتی از ۳٫۲ میلیون مترمکعب بنزین و ۱٫۱ میلیون مترمکعب نفت سفید و ۵ میلیون مترمکعب نفت گاز و ۶٫۶ میلیون مترمکعب نفت کوره و ۳۲۲هزار تن گاز مایع و ۷۰۶هزار تن نفتا و ۲۳ هزارتن گوگرد و ۲۸۵ هزار مترمکعب وکیوم باتوم به طور متوسط در سال تولید میکند
محصولات و مواد اولیه شرکت
در شکل زیر سهم فروش هر یک از محصولات شرکت از بودجه 91 شرکت آورده شده است.
لازم به ذکر است شرکت 29% از محصولات خود را به بازارهای جهانی صادر می کند که از این مقدار 70% آن مربوط به نفت کوره می باشد. سهم صادرات شرکت در سال 90، 21% بوده است.
همچنین با توجه به سهم 98% مواد مصرفی مستقیم در هزینه های تولید شرکت، ترکیب خوراک و سهم هر یک در شکل زیر آورده شده است.
همانطور که مشاهده میشود نفت گاز و نفت کوره بیشترین ترکیب سبد فروش شرکت را تشکیل داده است
سود و زیان شرکت
در جدول زیر صورت سود و زیان 4 ساله شرکت بهمراه بودجه سال 91 شرکت آورده شده است و ادامه در خصوص مفروضات این بودجه تذکراتی داده خواهد شد.
شرکت در حالی در گزارش 12 ماهه حسابرسی نشده سال 90 زیان 367 ریالی داشته که در آخرین پیش بینی بر اساس عملکرد 9 ماهه شرکت برای سال مالی 90 خود 93 ریال سود پیش بینی نموده بود.
دوم بودجه فروش شرکت برابر با بودجه تولید شرکت درنظر گرفته شده است که آن نیز برابر با 96% ظرفیت اسمی شرکت می باشد.
سوم نرخ فروش محصولات شرکت بر اساس نرخ های FOB خلیج فارس در سال 90 و دریافت ما به التفاوت آن نرخ تا نرخ های فروش مصوب فرآورده های نفتی مصوب شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی محاسبه شده است.
چهارم نرخ خرید نفت خام شرکت نیز بر اساس 95% نرخ FOB خلیج فارس در سال 90 محاسبه شده است که این نرخ 102.9 دلار در هر بشکه و با دلار 1226 تومانی تسعیر شده است.
پنجم هزینه سربار شرکت که عملا کمتر از 2% کل بهای تمام شده شرکت می باشد، نسبت به سال 90 با افزایش 19% پیش بینی شده است.
مصارف ارزی:
شرکت برای سال ۹۱ پیشبینی صادرات ۲۹ درصدی محصولات خود را با نرخ دلار ۱۲۲۶ تومانی را دارد این شرکت بر خلاف ساری شرکتهای هم گروه به دلیل قرار گرفتن در مرز های صادراتی از امکان صادرات خوبی برخوردار میباشد بدین ترتیب با افزایش هر ۱۰ درصد نرخ دلار میتوان شاهد افزایش حدود ۲۸ تومانی سود هر سهم شبندر باشیم
از نکات مهم اینکه شرکت ارزی از صادرات خود دریافت نمیکند و معادل ان از بانک مرکزی با نرخ های مرجع ریال دریافت میکند
پیشبینی سود شبندر:
پالایشگاه نفت بندر عباس سود هر سهم سال مالی ۹۱ خود را به ازای هر سهم ۱۴۳ ریال اعلام نموده است لازم به ذکر است شرکت به دلیل زیان سال ۹۰ دارای زیان انباشته بیش از ۳۷ تومان به ازای هر سهم میباشد
نکات مثبت
با توجه به خصوصی شدن شرکت در سال 91، همچنین عدم لحاظ شدن سهم صندوق توسعه ملی در لایحه پیشنهادی بودجه سال 91 و مذاکرات شرکت پالایش و پخش با معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور، در صورتی که کمک به صندوق توسعه ملی حذف گردد، با توجه به سهم 29% فروش صادراتی شرکت، از این محل 704 ریال سود به ازای هر سهم بر سودآوری شرکت افزوده خواهد شد.
شرکت برنامه افزایش ظرفیت 35% ی بنزین خود را که تا کنون با هزینه بالغ بر 781 میلیارد تومان 65% پیشرفت فیزیکی داشته است در سال 1392 به بهره برداری می رساند که طبق طرح توجیهی ارایه شده توسط شرکت 27 تومان سود به ازای هر سهم به سودآوری شرکت اضافه خواهد کرد.
با توجه به معافیت مالیاتی محصولات صادراتی و همچنین تخفیف در نظر گرفته شده برای شرکت های پذیرفته شده در بورس، محاسبه نرخ صحیح مالیات با توجه به دو مورد فوق نیز 12 ریال بر سودآوری شرکت خواهد افزود.
با توجه به نیاز به آب زیاد برای واحدهای عملیاتی شرکت (25 تا 30 هزار متر مکعب در ساعت) نزدیکی به خلیج فارس جهت تامین این حجم از آب یکی از مزیت های اصلی این پالایشگاه در مقایسه با برخی از شرکت های صنعت می باشد. همچنین این مجاورت به خلیج فارس با کاهش هزینه های مربوط به صادرات محصولات شرکت نیز خواهد شد.
برخورداری از تکنولوژی پیشرفته پالایش نیز یکی دیگر از مزیت های این شرکت می باشد.
هشدار
کاهش درصد تخفیف نرخ خرید نفت خام شرکت (در حال حاضر 5% می باشد.) با توجه به سابقه آن در سال های اخیر و همچنین با توجه به حاشیه سود ناخالص اندک شرکت (3 الی 4 %)، همچنین با توجه به نرخ گذاری دستوری محصولات شرکت می تواند شرکت را با مشکلات جدی در سود آوری روبرو سازد.
نتیجه گیری
در پایان علاوه بر نکات ذکر شده، در خصوص ارزش هر سهم با مقایسه ظرفیت شرکت با ظرفیت پالایش نفت اصفهان (320 در مقابل 375 هزار بشکه در روز) و در نظر گرفتن ارزش بازار شپنا و مقایسه بدهی های دو شرکت، ارزشی در حدود 115 تومان برای هر سهم شرکت بدست می آید که انتظار می رود قیمت عرضه سهم نیز در محدوده 110 تا 120 تومان باشد.یقینا اگر از سهم حمایت شود خرید سهم می تواند با نوسان مثبتی همراه باشد اما تجربه روزهای بد بازار نشان داده است که وقتی بازار به مشکل بر می خورد هیچ کسی نسبت به تعهدات خود اصلا و ابدا پایبند نیست لذا باید به اخر هفته و شروع تحریم های نفتی توجه داشت و در خرید سهم در قیمتهای بیش از محدوده منطقی قیمت خودداری کرد
تحلیلگر:مجید زرین
دیدگاهتان را بنویسید