جوسازی عامل افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها
دبیر انجمن صنفی صنعت پتروشیمی با بیان این مطلب عنوان کرد: در این مصوبه آمده که نرخ خوراک مجموعه های پتروشیمی به گونه ای تعیین شود که نرخ بازدهی داخلی ارزی سرمایه گذاری (IRRE) این واحدها تا 25 درصد باشد، به شرط آنکه از 15 سنت کمتر نشود. از این رو بهتر به نظر می رسید یکی از دو مورد نرخ خوراک حداقل 15 سنتی یا نرخ بازدهی سرمایه گذاری 25 درصدی در این مصوبه عنوان می شد، چراکه تدوین چنین مصوبه ای دور از شأن و منزلت مجلس شورای اسلامی و نمایندگان آن است.
احمد مهدوی ابهری اجرای چنین مصوبه ای در واحدهای پتروشیمی را منوط به تصویب آن توسط شورای نگهبان دانست و ابراز داشت: با فرض اجرای این برنامه در شرکت های پتروشیمی مصرف کننده گاز طبیعی، به طور قطع شاهد روند کاهشی وضعیت سودآوری این مجموعه ها و در پی آن افت قیمت سهام آنها خواهیم بود.
وی به روند کاهشی جذب سرمایه ها به سمت صنعت پتروشیمی در پی اجرای برنامه افزایش نرخ خوراک مصرفی پتروشیمی ها اشاره کرد و گفت: علاوه بر خروج سرمایه گذاران داخلی، مشوق های لازم جهت ورود سرمایه گذاران خارجی به صنعت پتروشیمی و در نهایت مزیت رقابتی آن از بین خواهد رفت.
این مقام مسئول همچنین صنعت پتروشیمی را به عنوان صنعت افتخار آفرین برای کشور برشمرد و ابراز داشت: این صنعت در بدترین شرایط حاکم بر وضعیت اقتصادی کشور ناشی از اعمال تحریم های بین المللی توانست همچنان به روند رو به رشد سودآوری خود ادامه دهد، به گونه ای که می توان ادعا کرد شرکت های فعال در صنعت پتروشیمی بر تمامی مشکلات به وجود آمده ناشی از تحریم های اعمالی بر این صنعت فائق آمدند و منافع زیادی را برای کشور و سهامداران این صنعت به ارمغان آوردند. از این رو شایسته نیست تا با اعمال چنین برنامه هایی مزیت رقابتی این صنعت از بین رود و وضعیت سودآوری شرکت های فعال در این صنعت به مخاطره بیافتد.
این مقام مسئول در خصوص دلایل موافقت نمایندگان خانه ملت با افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها تصریح کرد: اغلب نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حالی از اطلاعات و دانش کافی در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی برخوردار نیستند که به نظر می رسد جوسازی برخی افراد در خصوص تحقق سودهای بیش از 400 درصدی توسط شرکت های پتروشیمی در نهایت موجب تصویب این لایحه توسط نمایندگان خانه ملت شده است. حال آنکه به نظر می رسد در صورت تعیین نرخ گاز مصرفی واحدهای پتروشیمی به طور مستقیم توسط دولت، دیگر شاهد چنین وضعیتی نبودیم.
دبیر انجمن صنعت پتروشیمی در ارتباط با افزایش نرخ فروش محصولات تولیدی مجموعه های پتروشیمی در پی رشد نرخ خوراک مصرفی آنها بیان کرد: به نظر می رسد به منظور جلوگیری از ضرر و زیان قابل توجه شرکت های پتروشیمی و سهامداران آنها بایستی قیمت فروش محصولات تولیدی این واحدها نیز افزایش یابد. به گونه ای که محصول تولیدی اوره بایستی به قیمت های جهانی به فروش برسد و از قیمت های کنونی در حدود 612 تومان به قیمت های بیش از هزار تومان افزایش یابد. حال آنکه این افزایش نرخ ها به ضرر کشاورزان و فعالان در حوزه کشاورزی خواهد بود.
مهدوی افزود: با همه این اوصاف با اجرای برنامه افزایش قیمت گاز مصرفی مجموعه های پتروشیمی علاوه بر توقف مراحل اجرای طرح های توسعه ای این واحدها، وضعیت سودآوری برخی صنایع فعال داخلی همچون کشاورزی نیز تحت تأثیر اجرای این برنامه قرار خواهد گرفت.
وی در خاتمه به تعیین نرخ خوراک شرکت های پتروشیمی مصرف کننده گاز مایع اشاره کرد و گفت: محدوده نرخ خوراک مایع مصرفی این مجموعه ها در حالی بین 90 تا 95 درصد فوب خلیج فارس تعیین شده که به طور قطع قیمت 95 درصد فوب خلیج فارس توسط دولت تصویب خواهد شد. حال آنکه روند سودآوری واحدهای پتروشیمی مصرف کننده گاز مایع در حالی چندان جالب به نظر نمی رسد که این مجموعه ها به طور معمول سودهای سه تا چهار درصدی را محقق می سازند. برهمین اساس می توان گفت تعیین چنین مصوبه ای به بدنه کل صنعت پتروشیمی اعم از مجموعه های مصرف کننده گاز طبیعی و گاز مایع ضربه وارد خواهد کرد.
منبع: بورس نیوز
دیدگاهتان را بنویسید