روز بیاد ماندنی مثبت بورس
نگاهی به بازار دوشنبه 28 مهر ماه 1393
امروز بازار یک روز بیاد ماندنی را سپری کرد که در آن همه نمادها با رشد تقاضا و صف خرید همراه شدند و شاخص کل بیش از 1267 واحد افزایش یافت و به کانال 73 هزارواحدی عبور کرد. رشد بیش از 1200 واحدی شاخص در یک روز تقریبا رویا شده بود و بازار نزدیک 10 ماه بود که چنین رشدی را در بازار به نظاره ننشسته بود.
بررسی معاملات بازار نشان می دهد که سرمایه گذاران حقیقی با وجود معاملات بلوکی بازار، بازهم سهم بیشتری از ارزش معاملات دارند.
حدود 60 درصد از ارزش معاملات را حقیقی ها رقم می زنند و این نشان دهنده ورود نقدینگی جدید به بازار است که جان تازه ای به معاملات داده است.
جو بازار امروز همه را جو گیر کرد و بسیاری تحت تاثیر هیجان بازار قرار گرفته و اقدام به خرید کردند. خرید های قبلی معمولا بدون برنامه ریزی و بررسی لازم انجام می شود لذا از ریسک بالایی برخوردار است.
امروز بازار شروع خوبی داشت و کم کم سبز پوشی به همه نمادها سرایت کرد . شاخص در همان یک ساعت ابتدای بازار 700 واحد رشد کرد و بیشتر سهام در میانه بازار با صف خرید سنگینی همراه شدند و شاخص را به نزدیکی 1000 واحد رشد رساندند و در پایان با عرضه صف های خرید و افزایش حجم و ارزش معاملات و بازگشایی ها، شاخص بیش از 1267 واحد رشد کرد و سطوح مقاومت را یکی پس از دیگری پشت سرگذاشت و بر روی سطح 73548 واحد قرار گرفت. معاملات سهام فولاد، کچاد، اخابر، فملی، تاپیکو و حکشتی و چندین سهم دیگر بیشترین تاثیر را بر رشد شاخص داشتند.
امروز 400 میلیارد تومان در بورس معامله شد و این حجم معامله نشانه بسیار خوبی برای بازاری است که مدت ها در رکود قرارداشت و به مدد معاملات بلوکی، حجم معاملاتش به60 میلیارد تومان می رسید.
ورود نقدینگی از خرید مپنا در روز گذشته آغاز شد و به سایر نمادها سرایت کرد. امروز همه گروه های بازار بجز استخراج ذغال سنگ مثبت بودند و بیشتر نمادها حداکثر رشد را تجربه کردند . بنابراین پرداختن به تک تک نمادها جذابیتی ندارد . فردا در گزارش چشم انداز بازار شرایط بنیادی و تکنیکی سهام را بررسی خواهیم کرد.
از همان ساعت ابتدای بازار گروه خودرو ، بانک، خدمات فنی مهندسی و برق شروع به رشد کرد. خودرو توانست مقاومت 296 تومان را پشت سربگذارد و در قیمت 300 تومان معامله شود. اما در نیم ساعت پایانی بازار عرضه های سنگینی گریبان سهم را گرفت که معاملات 78 میلیون سهمی را در این نمادرقم زد. برای فردا بسیار مهم است که نماد ایران خودرو توانایی رشد بالای 300 تومان را دارد یا خیر
در واقع شرایط سایر خودرویی ها نیز تا حدودی به نماد لیدر گروه وابسته است. شایعاتی از تعدیل عایدی سهم شنیده می شود ولی در این شرایط هیجانی بازار اصلا نباید بر اساس شنیده ها عمل کرد. ورنا، خبهمن، خگستر نمادهای بینادی گروه هستند که با صف خرید همراهی شدند.
گروه بانک مدت ها بود که حاشیه نشین و قرمز پوش بودند و بجز حقوقی ها کسی سراغی از آن ها نمی گرفت . خبر کاهش احتمالی سپرده قانونی بانک ها و سیاست های انبساطی دولت سبب شد تا این گروه حاشیه نشین که یک اصلاح فوق العاده را متحمل شده بودند، به میدان دید سرمایه گذاران امده و با صف های خرید همراهی شوند. وبصادر امروز هم نظاره گر بلوک پتروشیمی زنجانش در بورس بود که بازهم بدلیل رقابت قیمتی معامله نشد و به فردا موکول شد.
در گروه چند رشته ای ها، وبانک با شایعه افزایش سرمایه مورد توجه قرار گرفت و با صف خرید همراه شد. این سهم معامله بلوکی داشت.
در گروه سیمان، گزارش های نسبتا مثبت سیمانی ها سبب افزایش توجه بازار به این گروه شد. گروهی که اصلاح قیمت قابل توجهی را تجربه کرده و منتظر یک بهانه برای رشد بودند.
در گروه ساختمان هم نسبت قیمت بر درامد ها پایین است و با توجه به توجه دولت به بازار مسکن مورد توجه قرار گرفته اند.
در ساعت پایانی معاملات ، نماد فارس در قیمت 1297 تومان بازگشایی بود که قیمت منطقی و خوبی بود. پتروشیمی ها شرایط بنیادی خوبی دارند و با توجه به نسبت قیمت بر درامد پایین، پتانسیل رشد بلند مدت را دارند. اما فعلا تحت تاثیربحث هایی هستند که تاثیری بر سوداوری آن ها ندارد. قیمت خوراک تغییری نمی کند فقط از نظر روانی این گروه را پر ابهام کرده است.
در نیم ساعت پایانی بازار، شاهد عرضه صف های خرید بودیم. بیمه ها، لیزینگی ها؛بترانس، شرانل، خودرو، واتی، مپنا، فارس و… عرضه شدند اما در 10 دقیقه پایانی بازار بازهم شاهد حمایت از سهام بودیم و بازار بخوبی به کار خود پایان داد.
مدت ها بود بازار در رکود بود و هیچ خبری نتوانسته بود این چنین بازار را تکان دهد. حال این سوال مطرح است که آیا خبر خاص سیاسی یا اقتصادی وجود دارد که نقدینگی که مدت ها جسارت حضور در بورس را نداشت، اینچنین بی خیال راه بورس را در پیش گرفته است.
ایا خبرهای خوشی از مذاکرات هسته ای در راه است که بازار این چنین بی محابا و بدون توجه به نشست پایان هفته کارشناسی ایران و 5+1 تصمیم به خرید گرفته است؟
آیا دولت نقدینگی جدیدی به بازار تزریق کرده است.
آیا خبر خوش اقتصادی سبب این رشد شده است؟
در جواب این سوال ها بنظر می رسد که نقدینگی قابل توجهی وارد بازار شده است که بخشی از آن توسط حقیقی ها به باازر تزریق شده است اما این نقدینگی به کدامین پشتوانه وارد بازار شده است. احتمالا نرخ سود بانکی بزودی کاهش خواهد یافت و به 20 درصد سالانه خواهد رسید و با کاهش جذابیت بازارپول ، نقدینگی بار دیگر به سمت بازار سرمایه هدایت خواهد شد.
بازار مسکن جذابیت لازم را برای سرمایه گذاری نداردضمن اینکه نقدینگی لازم برای ورود به بازار مسکن زیاد است. تحلیل ها نیز نشان می دهد بازار مسکن پتانسیل بازدهی چندانی را ندارد. بازار طلا هم بدلیل بهبودی اقتصاد امریکا و تقویت دلار ، احتمالا در بلند مدت روند نزولی در پیش خواهد گرفت و طلای ایران از منظر دلار می تواند کمی شرایط خود را از بازار جهانی جدا کند.
فاکتور مجهول در اقتصاد ما نرخ دلار است با توجه به کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی ، احتمالا دولت با کسری بودجه مواجه خواهد شد و دلار رشد خواهد یافت. دولت برای کنترل دلار نیاز به ابزارهای صادراتی دارد که در صورت رفع تحریم ها می تواند کسری بودجه خود را جبران نماید. بنابراین بنظر می رسد دولت برای رسیدن به توافق هسته ای انگیزه بالایی دارد تا برای مردمی که به آن ها قول بهبود معیشت را داده بود، کاری کرده باشد.
طرف های مذاکره کننده نیز بازار ایران را بازار خوبی برای محصولاتشان می دانند و ان ها نیز با اینهمه صرف وقت و هزینه انگیزه بالایی برای رسیدن به نتیجه دارند. این توافق احتمالا انجام خواهد شد ولی ممکن است با تمدید زمان مذاکرات امکانپذیر شود.
در این شرایط بهتر است هیجان زده نشویم و به سمت سهامی با شرایط بنیادی خوب، نسبت قیمت بر درامد کمتر از متوسط بازار و حتی الامکان سهامی که سود نقدی خوبی می پردازند و به موقع هم پرداخت می کنند ، برویم.
ورود به جریان های هیجانی و سفته بازی، ریسک سرمایه گذاری را افزایش می دهد. بازار احتمالا در روزهای آینده منطقی رفتار خواهد کرد .
دیدگاهتان را بنویسید