سرمایه گذاران خارجی در بورس فعال شدند
سرمایه گذار خارجی؛ نامی که شاید سال هاست کمتر شاهد حضور و فعالیتش در اقتصاد ایران بوده ایم. گروهی از سرمایه گذاران که می توانند با توجه به لغو تحریم ها پس از اجرای توافق برجام و به دلیل وجود جذابیت ها و پتانسیل های بالقوه موجود در کشور، طراوت و تازگی جدیدی را نه تنها به صنایع فعال در اقتصاد کشور، بلکه به کلیت بازار سرمایه و بورس نیز تزریق کنند.
به گزارش راتین بورس به نقل از بورس نیوز، طبق عقیده بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران حضور سرمایه گذاران خارجی در زمره مکمل پس اندازهای داخلی بوده که می تواند افزون بر اعمال آثار مثبت بر اقتصاد کشور، بازار سرمایه و بورس را نیز به سمت استانداردهای واقعی و جهانی سوق دهد.
در این شرایط، بازگشت و حضور دوباره این گروه از سرمایه گذاران در اقتصاد ایران در حالی سال هاست در ذهن سرمایه گذاران داخلی بعید به نظر می رسید که گویا تحولات اخیر در عرصه بین المللی و مراودات سیاسی ایران، مدتی است این امر را تا حد زیادی امکان پذیر کرده؛ تا جاییکه این روزها اولین نشانه حضور برخی شرکت های خارجی را در ترکیب سهامداری برخی نمادهای بورسی و فرابورسی شاهد هستیم و چه بسا سرمایه گذاران خارجی حقیقی که به فهرست سهامداران شرکت های ایرانی پیوسته اند، اما نام آنها متفاوت از سهامداران حقیقی داخلی روی سامانه معاملات دیده نمی شود که بر همین اساس، در نگاه اول و بدون دسترسی به اطلاعات شرکت سپرده گذاری نمی توان آنها را شناسایی کرد.
در این رابطه، اگر به بخش سهامداران شرکت ها در سامانه معاملات TSETMC نیم نگاهی بیاندازیم، متوجه تغییراتی در ترکیب سهامداری برخی شرکت های بورسی و فرابورسی می شویم که از حضور خارجی ها در بورس و آغاز سرمایه گذاری های آنها در شرکت های ایرانی طی ماه های اخیر، حکایت دارد.
به عنوان مثال همانطور که در تصاویر ذیل دیده می شود، در نماد نورد آلومینیوم ایران، سرمایه گذاری اعتبار ایران و سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران شاهد ورود اسامی جدیدی از شرکت های خارجی هستیم که این رویداد مهم می تواند سرآغازی برای حضور پر رنگ تر و در حجم های گسترده تر خارجی ها در بورس باشد.
اسامی و نام هایی که پیش از این و تا زمان برگزاری مجمع عادی سالیانه سال 93 این شرکت ها در میان اسامی اعضای هیأت مدیره و سهامداران بزرگ آنها نبوده و طی ماه های اخیر وارد ترکیب سهامداری این شرکت ها شده است.
این مواردی در شرایطی طی ماه های اخیر و به عنوان اتفاقی مثبت در این شرکت ها رقم خورده که قطعاً از این پس این روند در کلیت بورس و برای سایر شرکت ها سرعت بیشتری به خود خواهد گرفت تا تعداد شرکت هایی که سهامداران خارجی را در میان اعضای هیأت مدیره و یا ترکیب سهامداران خود خواهند داشت، افزایش یابد.
از این رو، نکته قابل توجه که مسئولین و متولیان اقتصادی و بازار سرمایه ما بایستی مدنظر قرار دهند، این است که ورود سرمایه گذاران خارجی به بورس و اقتصاد کشور قطعاً نیازمند برنامه های بلند مدت است و تا دیر نشده بایستی بسترهای لازم را برای حضور این گروه از سرمایه گذاران و تحرک بیشتر آنها در بورس فراهم کرد.
زیرا در خصوص این مبحث، با وجود آنکه آیین نامه ها و دستورالعمل های معاملاتی مربوط به سرمایه گذار خارجی طی سال 1384 تدوین شده و به تصویب هیأت وزیران نیز رسیده، اما به نظر می رسد برخی محدودیت های موجود در بازار سرمایه ما همچنان موجب عدم جذابیت بازار ایران جهت حضور سرمایه گذاران خارجی خواهد شد.
عواملی که از جمله مهمترین آنها می توان به ریسک ها و محدودیت های بین المللی پیرامون فعالیت و همکاری با ایران و مشکلات موجود در نقل و انتقال پول اشاره کرد. حال آنکه به دلیل وجود پتانسیل ها و مزیت های موجود در ایران به ویژه در صنایعی همچون نفت، گاز و پتروشیمی، معدن و نیز سایر حوزه هایی که به دلیل حضور نیروی انسانی متخصص داخلی چشم انداز روشنی برای رونق در خود دارد، بازار کشور ما می تواند بیش از پیش مورد توجه و علاقه سرمایه گذاران خارجی قرار گیرد.
سایر مسایل داخلی بورس از جمله مباحث فنی و مقرراتی از جمله سیستم های معاملاتی نه چندان پیشرفته و متناسب با اندازه بازار، ساز و کارهای محدود کننده بورس همچون وجود حجم مبنا و دامنه نوسان قیمت سهام و طولانی بودن فرآینده صدور کد معاملاتی و مواردی از این دست نیز از دیگر موانعی است که سدی بزرگ را بر سر راه حضور سرمایه گذار خارجی در بورس ایران ایجاد کرده است که برای استفاده بهینه تر از فرصت های جدید ایجاد شده در کشور و جذب منابع خارجی، بایستی هر چه سریع تر مرتفع گردد؛ در غیر اینصورت خیلی زود، دیر می شود….
دیدگاهتان را بنویسید