عامل اصلی هیجان در تالار شیشهای : حقیقیهای 5 درصدی یا حقوقیهای 95 درصدی
ظاهرا همه چیز در بورس و تالار شیشهای آرام و عادی است و فقط یک عامل توانسته روند بازی سهامداران را تغییر دهد اما اینگونه تحلیلها نمیتواند خیلی جامع و دقیق باشد، اینکه ما همه چیز را تحت تاثیر هیجانهای شکل گرفته بدانیم و از آن بدتر مقصر اصلی را حقیقیهایی نام ببریم که سهم آنان در بازار از پنج درصد هم فراتر نمیرود ذهنها را به سمتهایی میبرد که به تشکیل جلسه 50 حقوقی بازار منتهی میشود.
انتظار این است که تحلیلگران بازار سرمایه در ارزیابیهای خود یک دیدگاه دو طرفه و قابل دفاع از وضعیت بازار مطرح کنند تا در این شرایط سهامداران به حقیقت بیشتر نزدیک شوند. هماکنون بازار سرمایه به بازارگردانی سهام بسیار نیاز دارد و این بخش کاملا مغفول مانده همچنین در حال حاضر در بورس هیچ سهمی بازارگردان نداشته و قیمتها به پایینترین سطح خود در چند ماه گذشته رسیده است. عدم اعتماد و احساس خطر کردن در بورس باعث این ریزشهای اخیر شده است. شهریار شهمیری، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با ایلنا، درخصوص ریزشهای اخیر بورس اظهار داشت: ارزش واقعی بازار با بازدهی واقعی آن اختلاف فاحشی دارد و به نظر میرسد افت شاخصها از این رقم هم بیشتر باشد. وی افزود: این اولین بار است که براساس افت غیرسیستماتیک این اتفاق میافتد و شاخصها اینگونه افت میکنند بهگونهای که در چنین شرایطی شایعات متعددی را در این عرصه شاهد هستیم. شهمیری خاطرنشان کرد: البته گزارشات ۹ ماهه نیز خیلی مثبت نبودند و با انتشار اخبار نرخ جدید خوراک پتروشیمی، کل صنایع از ساختمانی تا خودرویی و پالایشگاهی به صورت دستهجمعی منفی شدند. وی ابراز داشت: به نظر میرسد عدم اعتماد و احساس خطر کردن در بورس باعث این ریزشهای اخیر شده و هیچ معیار اقتصادی نداشته باشد و به صورت دومینو سهامها مثبت یا منفی میشوند این درحالی است که در هفت یا هشت سال پیش اگر سه صنعت منفی بود سه صنعت دیگر مثبت بود و این اتفاق نمیافتاد. شهمیری تصریح کرد: هماکنون در بازار ۷۰ درصد حقیقیها و ۳۰ درصد از حقوقیها فروشنده هستند و رفتارهای هیجانی بیشتر از سوی حقیقیها شکل میگیرد در صورتی که ریزشهای اخیر برای روند اصلاح قیمتها بوده ولی متاسفانه حمایتهایی که باید صورت میگرفت نیز نگرفت. وی با اشاره به بحث بازارگردانی سهام گفت: بازار به این موضوع بسیار نیاز دارد و این بخش کاملا مغفول مانده است و نباید حقیقیها را خیلی متهم کرد. در حال حاضر در بورس اوراق بهادار هیچ سهمی بازارگردان ندارد این درحالی است که قیمتها به پایینترین سطح خود رسیده و حتی کمتر از قیمت چند ماه گذشته است. این کارشناس بورس گفت: هیچ فردی منکر این موضوع نیست که هماکنون برای بازار سرمایه هیچ رقیبی وجود ندارد و بورس بهترین گزینه برای سرمایهگذاری است.
ارزیابی 3 صنعت تاثیرپذیر
در تحلیلی دیگر یک کارشناس بازار سرمایه وضعیت سه صنعت مهم بورسی (پتروشیمی، معدنی، سنگآهنی و بانکها) و اثرپذیری از مصوبات مجلس و تصمیمات اقتصادی را بررسی کرد. ولی نادی قمی در گفتوگو با فارس، ضمن اشاره به اینکه اوضاع و احوال این روزهای بازار سرمایه حکایت از سردرگمی بازاری دارد که جهتگیری آن بر مبنای اخبار و نه تحلیل رقم میخورد، اظهار داشت: اینگونه رفتارها ناشی از اخباری است که وزن آنها را میزان هیجان بازیگران غیرحرفهای بازار تعیین میکند. وی تاکید کرد: بازاری که افزایش حقوق مالکانه معادن و تعیین کف 15 سنتی خوراک پتروشیمیها موجب ایجاد فضای ترس و خروج سرمایهها از بازار شد به نحوی که برخی از صنایع غیرمرتبط نظیر دارو، مخابرات و بانکداری را نیز متاثر کرد. وی افزود: در یک تحلیل سرانگشتی افزایش حداقل پنج برابری نرخ خوراک 16 تا 20 هزار میلیارد ریال از سود شرکتهای پتروشیمی فعال در بازار سرمایه خواهد کاست که با احتساب P/E انتظاری اثر مستقیم و غیرمستقیم این کاهش سود بر کاهش ارزش بازار سرمایه با اهمیت برآورد میشود. نادی تاکید کرد: نکته اینجاست که در مصوبه حداقل نرخ خوراک مشخص شده و بازار درخصوص نرخ واقعی خوراک دچار ابهام است. البته موضوع درخصوص سنگآهنیها تا حدودی متفاوت است. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه عملا حقوق مالکانه تعیین شده برای سال 1393 چندان تفاوت عمدهای با سال 1392 ندارد، خاطرنشان کرد: چنانچه سنگآهنیها بتوانند حقوق دولتی (صاحب پروانه بهرهبرداری معدن) پروانه بهرهبرداری را پرداخت نکنند به نفعشان خواهد بود. وی افزود: اما موضوع درخصوص سهم شرکتهای فولادی از این حقوق مالکانه است. چنانچه شرکتهای فولادی به پرداخت بخشی از این حقوق مالکانه رضایت ندهند، قاعدتا بخشی از سود شرکتهای سنگآهن به فولادیها منتقل خواهد شد. نادی قمی تاکید کرد: اما در مجموع اثر کلی آن بر مجموع صنایع سنگآهنی و فولادی چندان با اهمیت تلقی نمیشود، اما اینکه چرا واکنش بازار تا این حد زیاد بود جای تامل دارد. نادی با اشاره به اینکه به نظر میرسد واکنش منطقی بازار ناشی از آن این مصوبات مجلس باشد، گفت: تصمیمگیران اقتصادی و بودجهای با تصمیمات خود سایر بازارها و صنایع را تحت تاثیر قرار دادهاند.
دیدگاهتان را بنویسید