نبض مذاکرات هسته ای در ژنو می زند
بر اساس گزارش راتین بورس به نقل از ایرنا
تحرکات دیپلماتیک ایران، روسیه، آمریکا و فرانسه در آستانه برگزاری دور سوم مذاکرات در ژنو شدت یافته است و هریک از این کشورها با رایزنی در مواضع مشترک و برای حفظ منافع خود تلاش گسترده ای را آغاز کرده اند.
از یک سو فرانسه که به عنوان عامل اصلی کارشکنی در مذاکرات پیشین شناخته شده، در دیدار با مقامات تل آویو تلاش کرده که به رژیم صهیونیستی اطمینان دهد که به راحتی نخواهد گذاشت که مذاکرات هسته ای در پیش رو به توافق مطلوب برسد.
لوران فابیوس در دور پیشین مذاکرات در حالی که همه پیش بینی ها حکایت از توافق بزرگ داشت، با کارشکنی و آنچه که غربی ها از آن زیادی خواهی پاریس یاد کردند، مانع از توافق شد.
در همین راستا، فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه در سفر به فلسطین اشغالی و همپوشانی با تل آویو اعلام کرده است که حمایت پاریس از اسرائیل نامحدود خواهد بود و لذا اجرای چهار شرط را برای همراهی با آمریکا و دیگر شرکت کنندگان در رسیدن به توافق ضروری می داند.
برخی تحلیلگران معتقدند که پیش شرط هایی که در آستانه مذاکرات ژنو در خصوص مساله اتمی ایران از سوی فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه مطرح شده، هیاهویی برای هیچ است چون مدالیته مورد توافق ایران و گروه 1+5 تعریف اهداف مشترک، گام اول و گام آخر بوده است.
اهداف مشترک به این معنی که مساله با توافق 1+5 و نماینده ایران انجام گرفته و این که ایران حق داشته باشد به غنی سازی اورانیوم در ابعاد مورد قبول دو طرف ادامه دهد و غلظت اورانیوم 20درصدی را پایین بیاورد، اورانیوم ذخیره شده را کاهش دهد و بازدید از نیروگاه آب سنگین اراک صورت گیرد.
شرایطی که اولاند مطرح کرده در محتوا هیچ تفاوتی با توافق ابتدایی در مذاکرات قبلی ندارد، تنها تفاوتی که می تواند داشته باشد مساله مرحله ای است که احتمالا فرانسه می تواند پافشاری کند که هر چهار مرحله مورد نظر پاریس و اسرائیل در همان گام اول برداشته شود.
*تحرکات دیپلماتیک ایران و روسیه
از سوی دیگر تحرکات دیپلماتیک مشترک ایران و روسیه نیز افزایش یافته و در همین راستا پوتین و روحانی روسای جمهوری دو کشور در تماسی تلفنی فضا، شرایط و وضعیت مذاکره آتی را مورد بررسی قرار داده اند.
حسن روحانی رییس جمهوری ایران در گفت و گوی تلفنی با رییس جمهوری روسیه گفت: در مذاکرات هسته ای ژنو پیشرفت های خوبی حاصل شده بود ولی باید به این نکته توجه شود که زیاده خواهی ها، می تواند مسیر توافق برد- برد را با دشواری هایی روبه رو کند.
رییس جمهوری با تشکر از مواضع روسیه در اجلاس اخیر ژنو و بیان اشتراکات فراوان در نظرات دو کشور تاکید کرد: ایران همان طور که بارها اعلام کرده است تمامی فعالیت های هسته ای اش صلح آمیز و زیر نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است.
پوتین نیز در این تماس تلفنی تاکید کرد که در مذاکرات ژنو توافق بسیار نزدیک بود و ایران هم همکاری بسیار خوبی داشت و می توانست به نتیجه مطلوبی منجر شود ولی متاسفانه با مساله ای که پیش آمد، توافق به تعویق افتاد.
وی یادآور شد: روسیه برای موفقیت این مذاکرات که در پس آن، اراده جدی طرفین وجود دارد به تلاش های خود ادامه می دهد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در گفت وگو با یک روزنامه روسی برلزوم ممانعت ازکارشکنی درمذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو تاکید کرد و گفت که اگر بطور اصولی از موضع صادقانه ای پیروی کنیم که در آن پایان بازی مشخص شده است، امید برای گرفتن نتیجه وجود دارد و این درشرایطی است که مانع مذاکرات نشوند.
*رایزنی های آمریکا برای رسیدن توافق
باراک اوباما نیز طی یک هفته گذشته تمام تلاش خود را بکار بسته تا کنگره و سنا را متقاعد کند که تحریم های بیشتر را به تعویق اندازند تا مذاکره هسته ای به نتیجه مورد نظر برسد.
کاخ سفید اعلام کرد که باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روزسه شنبه شخصا از سناتور های قدرتمند آمریکایی مصرانه درخواست خواهد کرد اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران را به تعویق بیندازند تا مذاکرات پرخطر هسته ای با این کشوراجازه موفقیت پیدا کند.
اوباما با اعضای سرشناس کمیته های کلیدی سنا ملاقات خواهد کرد و این مذاکرات درحالی صورت خواهد گرفت که تندروهای هردو حزب آمریکا در کنگره اعمال تحریم های مضاعف علیه ایران را به این دلیل که ممکن است، موجب تسلیم شدن تهران شود، مورد بررسی قرار داده اند.
ولی کاخ سفید ازآن بیم دارد که تحریم های بیشتر گروه مذاکره کننده تهران در ژنو را تضعیف کرده و درعوض موضع تندروهایی را در داخل جمهوری اسلامی که معتقدند واشنگتن دراعطای امتیازات به ایران برای متوقف ساختن برنامه هسته ایش جدی نیست، تقویت کند.
جی کارنی سخنگوی کاخ سفید گفت: دیدگاه رئیس جمهور این است که اقدام درست کنگره درحال حاضر به تعویق انداختن تحریم هاست تا ما بتوانیم جدی بودن یا نبودن ایران را برای حل دیپلماتیک مسئله محک بزنیم.
*شمارش معکوس و پرسش های پیش رو
اینک شمارش معکوس برگزاری مذاکرات ژنو آغاز شده است، حال پرسش این است آیا طرفین مذاکره واقعا می توانند در این نشست به توافق مهم دست یابند؟ آیا فرانسه بار دیگر به عنوان پلیس بد ظاهر خواهد شد و معادلات را به هم خواهد زد؟ آیا آمریکا، ایران و رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا می توانند در این نشست به یک نتیجه مورد نظر طرفین دست یابند؟
اگرچه برخی ناظران سیاسی با توجه به تجربه ی نشست پیشین و برخی تحرکات فرانسه و شرایطی تعیین شده از سوی مقامات این کشور با اندکی تردید به این دوراز مذاکرات می نگرند؛ اما با این حال با توجه به رایزنی هایی که صورت گرفته، پیش بینی و خوش بینی ها مبنی بردستیابی به توافق که برخی از آن به عنوان ˈتوافق انتقالیˈ یاد می کنند، شدت یافته است.
دیدگاهتان را بنویسید