نشست خبری رییس سازمان بورس: تشریح دستاوردها از ابتدای فعالیت تاکنون
تشکیل صندوق تثبیت بازار سرمایه اولین اقدام اساسی
براساس گزارش خبرنگار اعزامی بورس نیوز، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ابتدا به افت یکساله اخیر شاخص کل و قیمت سهام اکثر شرکت های بورسی و دلایل آن اشاره کرد و ابراز داشت: متولیان بازار سرمایه در کشور ما علیرغم سایر کشورها ابزارهایی برای کنترل صعود یا نزول با شیب تند را در اختیار ندارد و از این رو به نظر می رسد به منظور کاهش جو روانی و نگرانی سهامداران می بایست همگان تلاش و همیاری کنند.
محمد فطانت تشکیل کمیته تثبیت بازار سرمایه را اولین اقدام صورت گرفته در راستای فائق آمدن بر فضای روانی حاکم بر بورس دانست و گفت: تاکنون متولیان این صندوق برنامه های مؤثری را در راستای بهبود وضعیت سه صنعت پتروشیمی، پالایشی و معدنی با همکاری معاون اول رییس جمهور اجرایی کرده و این روند ادامه خواهد داشت.
به گونه ای که صندوق تثبیت بازار سرمایه مشکلات پیش روی تک تک صنایع را با برگزاری جلساتی با مدیران زیرمجموعه های آنها بررسی می کند و با همکاری نهادهای دولتی مختلف همچون وزارت نفت، ستاد تدابیر ویژه و … در صدد رفع آنها بر می آید.
برگزاری نشست خبری پس از اقدام عملی در راستای بهبود وضعیت بورس
وی در ادامه به بیان علت برگزاری با تأخیر نشست خبری با رسانه ها پس از یک ماه و نیم فعالیت خود پرداخت و گفت: معتقدم که برگزاری چنین نشستی نیازمند اقدام عملی است و با حرف و گفتگو کاری از پیش نمی رود. برهمین اساس پس از یک ماه و نیم فعالیت و اجرای برنامه های مختلف در صدد این کار برآمدم تا حاصل کارهای عملی خود و همکاران را جهت ایجاد ثبات و سلب نگرانی به گوش سهامداران برسانیم.
این مقام مسئول افت بهای نفت و نیز کاهش نرخ جهانی فلزات اساسی و سنگ آهن را یکی از اصلی ترین دلیل رکود در بازار سرمایه برشمرد و اظهار داشت: به نظر می رسد اکنون بخشی از ریسک سیستماتیک ناشی از روند نزولی قیمت های جهانی کاهش یافته و امکان تشکیل پرتفوی سرمایه گذاری مناسب برای سهامداران فراهم شده است.
دستاوردها و برنامه های آتی سازمان بورس و اوراق بهادار
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به اقدامات انجام شده از سوی سازمان اشاره کرد و اظهار داشت: در حوزه ابزار سازی که یکی از نکات مهم برای ایجاد تعادل در بازار سرمایه است، چند مورد طراحی گردیده و برخی از آنها نیز در کمیته فقهی مطرح شده است. از جمله این ابزارها می توان به فروش اختیاری اشاره کرد که در کمیته فقهی مطرح شده و در زمان مقتضی آن در بورس مورد استفاده قرار می گیرد، علاوه بر این انتشار اوراق مشارکت و صکوک با نرخ شناور نیز از جمله این موارد است که این اوراق از قابلیت تعدیل براساس نرخ تورم برخوردارند.
فطانت افزود: محاسبه مجدد شاخص قیمتی و بازده نقدی که از سال 87 تاکنون متوقف شده و شاخص کل جایگزین آن شده از دیگر کارهای انجام شده در راستای ایجاد ثبات و آرامش در بورس است.
این در حالی است که به نظر می رسد اجرایی شدن این برنامه و انتشار آن در تابلوی معاملات نیازمند زمان طولانی باشد. چراکه همانطور که اشاره شد و محاسبه این نماگر از سال 87 تاکنون متوقف شده و جمع آوری ارقام و اطلاعات به طول می انجامد.
وی ایجاد امکان معاملات آنلاین در بورس کالا طی هفته جاری را سومین دستاورد سازمان بورس برشمرد و ادامه داد: سامانه کدال نیز که از تکنولوژی بسیار پیشرفته برخوردار است، تغییراتی همچون ایجاد امکان ارایه اطلاعات به سایر زبان ها و بهبود سرعت پردازش اطلاعات در آن اعمال شده است.
علاوه بر این، در راستای فرهنگ سازی جهت ارتباط بهتر با مخاطبان استودیو اختصاصی در نظر گرفته شده، به گونه ای که در فاز اول در قالب مجله خبری – تصویری از شبکه اول سیما برنامه های تحلیلی ارایه می شود که امیدواریم این امر مقدمه ای برای ایجاد زمینه های مناسب در جهت ارتقاء اطلاعات سهامداران باشد.
اقدامات آتی سازمان در حوزه بورس کالا و انرژی
این مقام مسئول به اقدامات انجام شده در حوزه بین المللی اشاره کرد و گفت: ایجاد بسترهای لازم جهت معامله اوراق بهادار و کالا در بورس های سایر کشورها و در مقابل آن امکان سرمایه گذاری سهامداران خارجی در بورس تهران نیز از جمله سایر برنامه هاست که در حوزه اطلاع رسانی به تغییرات ایجاد شده در سامانه کدال اشاره شد و در حوزه حسابداری نیز سازمان از این اختیار برخوردار است تا در زمان مشخص همه شرکت های بورسی را به ارایه اطلاعات براساس استانداردهای حسابداری بین المللی علاوه بر استانداردهای ملی موظف کند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به بورس کالا، در این خصوص گفت: تعمیم ارتباط میان سامانه تسویه وجوه با کشورهای همسایه و معامله کالاهای ثبت شده روی تابلوی معاملات بورس کالا در کنار ایجاد امکان معامله سهامداران حقیقی همچون حقوقی در این بازار از جمله مواردی است که می توان بدان اشاره کرد.
فطانت افزود: با هدف از بین بردن انحصار در تقاضا و عرضه در بورس کالا همچون فلزات اساسی، با همکاری شرکت ذوب آهن اصفهان این اختیار به سهامداران حقیقی داده می شود تا همچون حقوقی ها در معاملات روزانه بورس کالا حضور یابند.
علاوه بر این در پی انجام تعاملات با مجلس مقرر شده تا در بورس کالا حداقل در رینگ کشاورزی بتوانیم قیمت تضمینی را جایگزین خرید تضمینی کنیم که البته اجرایی شدن آن به حمایت های دولت و مجلس نیاز دارد.
همچنین در بورس انرژی نیز نفت خام در رینگ بین المللی جهت صادرات به قیمت ریالی عرضه خواهد شد که با درخواست وزارت نفت پیگیر انجام این امر هستیم.
اعلام ارزش معاملات در بورس های مختلف
وی افزود: ارزش بورس و فرابورس در حالی 385 هزار میلیارد تومان محاسبه می شود که حجم معاملات از ابتدای امسال تاکنون بیش از 77 هزار میلیارد تومان می باشد. علاوه بر این، در بورس کالا بیش از 14 میلیارد تومان معاملات آتی سکه و 34 هزار میلیارد تومان معاملات رینگ های مختلف انجام شده است. در بورس انرژی نیز 200 میلیارد تومان محصولات فلزی و 250 میلیارد تومان مشتقه معامله شده است.
ایجاد تحول اساسی در تأمین نقدینگی بنگاه ها، نیاز بورس برای رشد و توسعه
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خاتمه ایجاد تحول اساسی در تأمین نقدینگی بنگاه های اقتصادی را اصلی ترین عامل برای رشد برشمرد و ابراز داشت: تقویت زیرساخت های الکترونیکی، حمایت ویژه از نهادهای مالی و ارتقاء آنها متناسب با نیاز بازار سرمایه هم به صورت کیفی و هم به صورت طراحی ابزارهای جدید از جمله مواردی است که در راستای تحقق اهداف جهت بهبود وضعیت بورس نیاز است که برخی از آنها قبلاً طراحی شده و اکنون می بایست به صورت جدی پیگیری و اجرایی شوند.
دیدگاهتان را بنویسید