پتانسیل های “سپاس” برای اعطای بازدهی مناسب/ علت بی رغبتی فعالان بازار ؟
بر اساس گزارش راتین بورس به نقل از بورس نیوز، ترکیب پرتفوی صندوق سرمایه گذاری پاداش سهامداری در نماد “سپاس” از سرمایه گذاری در سهام 31 شرکت فعال در بازار سرمایه که از وضعیت بنیادی مناسبی برخوردارند، تشکیل شده که این ترکیب پرتفوی تا زمان سر رسید صندوق یعنی پایان فروردین ماه سال 95 بدون تغییر خواهد ماند. بطوریکه طی 13 ماه معامله این صندوق در بازار سرمایه هیچ خرید یا فروشی از سوی این صندوق در نماد 31 شرکت موجود در پرتفوی بورسی “سپاس” انجام نمی گیرد.
بر این اساس دارندگان واحدهای صندوق سپاس می توانند از دو محل بازدهی کسب نمایند. به گونه ای که آن دسته از سرمایه گذارانی که واحدهای سرمایه گذاری را در روز پذیره نویسی به قیمت پایه یعنی 1000 تومان خریداری کرده اند می توانند با نگهداری آن تا سر رسید هر واحد از صندوق را به قیمت اعمال آن یعنی 1300 تومان واگذار کنند که در این صورت خالص ارزش دارایی های صندوق در تاریخ اعمال به دارندگان به صورت نقدی یا از طریق واگذاری اوراق بهادار جدید از عرضه کننده به دارنده اعطا می شود.
از سوی دیگر دارندگان واحدهای صندوق می توانند در هر زمان از معاملات “سپاس” به فروش واحدها در قیمت معاملات روزانه اقدام کنند و سود یا زیان خود را شناسایی نمایند.
بر این اساس سرمایه گذاران می توانند یا با دیدگاه سرمایه گذاری بلند مدت هر واحد از صندوق را در روز پذیره نویسی خریداری کنند و با فروش آن در روز سر رسید بازدهی 30 درصدی بدون ریسک را که حتی از حداکثر بازدهی سپرده گذاری یکساله در بانک نیز بیشتر محاسبه می شود، بدست آورند یا با فروش واحدها در زمان دلخواه بازدهی مثبت یا منفی را کسب نمایند. بهرحال هدف اصلی از تأسیس این صندوق ترویج فرهنگ سهامداری و سرمایه گذاری بلند مدت در بازار سرمایه و ایجاد رونق نسبی در روند بورس با تزریق نقدنگی به آن است و بطور قطع خرید و نگهداری واحدهای صندوق تا موعد سر رسید توسط خریداران هدف اصلی و اولویت اول موسس این صندوق یعنی مرکز مالی ایران می باشد.
از سوی دیگر اگر سرمایه گذاری بخواهد واحدهای صندوق سپاس را در آخرین قیمت معاملاتی طی 15 آذر ماه جاری یعنی 1160 تومان خریداری کند، در این صورت نیز می تواند با خرید و نگهداری واحدهای آن تا زمان سر رسید و واگذاری آن به قیمت 1300 تومان بازدهی حدود 12 درصدی در مدت حدود چهار ماه بدست آورد که این رقم نسبت به بازدهی سرمایه گذاری شش ماهه در بازار پول بیشتر خواهد بود. بر این اساس می توان گفت در شرایطی که بازار سرمایه حال و روز خوشی ندارد و سهامداران هر روز بموجب تداوم روند منفی قیمت سهام شرکت ها شاهد کاهش ارزش سهام موجود در پرتفوی بورسی خود و ذوب شدن سرمایه آنها هستند، سرمایه گذاری بلند مدت در صندوق سپاس می تواند بازدهی مناسب بدون ریسک را در بازار سرمایه حتی بیش از آنچه در بازار پول وعده داده می شود، نصیب آنها کند، حال آنکه بررسی روند قیمتی واحدهای صندوق سپاس در بازار سرمایه و حجم معاملات روزانه آن طی بیش از 9 ماه معامله در بورس بیانگر این است که این صندوق مورد بی مهری فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است.
به طوریکه صندوق سپاس که با قیمت 1000 تومان پا به فرابورس گذاشته، طی معاملات 9 ماهه اخیر با رشد حدود 16 درصدی مواجه شده و حجم معاملات روزانه آن صرف نظر از روزهای ابتدایی در بهترین حالت کمتر از یک میلیون سهم بوده است. حال آنکه با توجه به بازدهی مناسب تضمین شده این صندوق انتظاری فراتر از این روند از معاملات “سپاس” می رفت، تا بدان جا که برخی از کارشناسان بازار سرمایه در آستانه ورود این صندوق به بورس با انتقاد از راه اندازی آن از احتمال کاهش حجم معاملات روزانه سهام شرکت ها به دلیل سرازیر شدن حجم عمده ای از نقدینگی موجود در بازار سرمایه به سمت صندوق سپاس اظهار نگرانی می کردند و اکنون بر خلاف مزیت های متعدد صندوق سپاس که قبلاً به آن اشاره شد، شاهد معاملات کم رمق در این نماد و بی توجهی فعالان بازار سرمایه به روند معاملات آن هستیم که این موضوع خود علامت سوال بزرگی است که در خصوص صندوق سرمایه گذاری پاداش سهامداری وجود دارد و این سوال در ذهن مطرح می شود که در شرایطی که سرمایه گذاری در صندوق سپاس چه در روز پذیره نویسی و چه در شرایط فعلی که از پتانسیل اعطای بازدهی مثبت بدون ریسک به دارندگان واحدهای صندوق به میزان بیش از سپرده گذاری در بانک ها برخوردار است، چرا فعالان بازار سرمایه با بی اعتنایی به مزیت های آن تمایلی به تزریق نقدینگی ندارند و همچنان نقدینگی با وجود ابزارهای مناسب برای کسب بازدهی مناسب، روانه بازار پول می شود؟
دیدگاهتان را بنویسید