چشم انداز بازار چهارشنبه
چهارشنبه 26 آذرماه 1393
با نام و یاد خدا
امروز بازار را در حالی اغاز می کنیم که رئیس جدید کار خود را اغاز می کند . پاقدم رئیس ببینیم چگونه است و دشت اول چگونه کسب می شود . او از امروز رسماً سکان بورس را در دست می گیرد و قطعاً اولین اظهار نظرهای او برای بازار مهم است . امروز شاید از نظر روانی این موضوع برای بازار مثبت باشد ولی نکته مهم این است که بازهم ترس از افت قیمت نفت و برخی اتفاقات در بازار وجود دارد .
بازار امروز به نظر شبیه بازار دیروز است با این تفاوت که بر خلاف بسیاری فکر می کنیم شدت مثبت ان کمتر باشد . هم به خاطر ابهام در شرایط فعلی و هم در پیش بودن تعطیلات کمی جو بازار متفاوت است .
البته یک احتمال را در نظر داشته باشید اگر ایشان با توپ پر امده باشد یک حقوقی تمام عیار پشت بازار قرار گیرد فضا عوض می شود . این امر با این سرعت کمی بعید است و لی احتمالی غیر ممکن نیست .
به هر حال امروز فضای بازار برای یک رشد می تواند اماده شود ولی این که رشد داشته باشیم یا خیر کمی پیش بینی اش سخت است .
دیروز نوشتیم یا جریان پول و یا شوک های خبری قوی باید بازار را تکان دهد صد البته رفت و امد رئیس جدید برای بازار مهم است ولی ان شوک قوی نیست .
در حاشیه بازار
حاشیه های بازار در حالی اغاز می شود که دکتر فطانت فرد رسماً از امروز اغاز به کار می کند و روی صندلی سازمان می نشیند . و اما سایر خبرها …
در تحولات سیاسی خبرها زیاد است . دور دوم رایزنیهای سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی و وندی شرمن معاونان وزرای امور خارجه ایران و آمریکا بعد از سه ساعت پایان یافت و قرار است این مذاکرات ساعت ۱۵:۳۰ به وقت ژنو از سر گرفته شود.سید عباس عراقچی پس از این گفتوگوها با بیان اینکه در موقعیتی نیستیم که مذاکرات را قضاوت کنیم، گفت: فضای جلسات بسیار خوب است، اما در اینکه به راهحل برسیم هنوز فاصله وجود دارد. تقریبا درباره همه مسائلی که مطرح است به خصوص بحث تحریمها بحثهای مفصلی هم در سطح معاونان و هم در سطح کارشناسی صورت گرفت. –
نماینده روسیه در مذاکرات هستهای با ایران روز سهشنبه گفت مسئله رآکتور آب سنگین اراک و همچنین نحوه لغو تحریمهای ایران، همچنان جزو مسائل حلنشده در مذاکرات هستهای هستند. سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره روند مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ گفت: امروز نسبت به یک سال پیش خیلی جلو آمدهایم ولی مسائلی هست که باید صحبت شود. مسائل حقوقی، فنی و سیاسی باید بحث شود و دیدگاهها خیلی به هم نزدیک شده است.
معاونان وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا بیش از ١٠ ساعت با یکدیگر در ژنو سوییس مذاکره کردند و به نظر برخی نکات حل شده است .
و اما در خبرهای اقتصادی …
اما قبل از هر چیز اظهار نظر جهانگیری بسیار مهم است . معاون اول رییسجمهورهمچنین خاطرنشان کرد: در سال های گذشته در حق کشور ظلم شده است عدهای میگویند این ظلم را نگویید آنچه ما گفتهایم ۵ درصد ظلمی که به کشور رفته است هم نیست. ما هنوز نگفتهایم چه سوءاستفادههایی در گذشته انجام شده است.وی با بیان اینکه «این سوءتفاهم ایجاد شده که به دلیل کاهش قیمت نفت توان ارزی دولت کم شده است» اظهار کرد: اما این مساله واقعیت ندارد ما از صندوق توسعه ملی برای اجرای پروژههای عمرانی استفاده میکنیم صادرات غیرنفتی نیز در نظر گرفته شده است. از نظر ما مذاکرات نیز به نقطه بسیار عالی رسیده و ما خوشبین هستیم. معاون اول رییسجمهور در پایان تاکید کرد: دولت باید از بورس حمایت کند و فعالان عرصه بورس نگران نباشند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در مورد موضوع قیمت نفت تصریح کرد : جای تاسف است که کشورهای منطقه در خصوص کاهش قیمت نفت و آثار منفی ناشی از آن همکاری نمی کنند .
در کنار این خبرهای نفتی نشست مجمع کشورهای صادر کننده گاز بدون نتیجه پایان یافت .شانزدهمین نشست کشورهای صادر کننده گاز امروز در دوحه قطر با محور بررسی قیمت گاز برگزار شد اما وزیر انرژی روسیه اعلام کرد مذاکرات مجمع کشورهای صادر کننده نفت بدون نتیجه به پایان رسید. برخی هم در مورد نفت پیش بینی های جالبی دارند . در قیمت های زیر شصت دلار تولید و فروش نفت برای خیلی از تولید کنندگان نفتی بصرفه نخواهد بود در نتیجه یا عرضه نفت کاهش می یابد و یا قیمت ها اصلاح می شوند
دوران ریاست جمهوری روحانی دوران تعامل با غرب است و بزودی تحریم های نفتی و بانکی از بین می روند و فروش نفت ایران افزایش خواهد یافت.
محاسبات نشان می دهد که با فروش ۱٫۳ میلیون بشکه نفت و صادرات غیر نفتی حداقل ۳۳ میلیارد دلار ، تراز بازرگانی ایران همچنان کمی مثبت است اگر قیمت نفت زیر ۶۰ دلار بماند نفت ایران بدلیل بهای تمام شده پایین جایگزین سایر تولید کنندگان نفتی خواهد شد و احتمالا صادرات ایران به بیش از دو میلیون بشکه خواهد رسید و دوره های اوج گذشته نیز تکرار خواهد شد .
دیروز در خبرها داشتیم که روبل، واحد پول روسیه، در معاملات روز سه شنبه بیش از ۱۰ درصد دیگر از ارزش خود را در مقابل دلار آمریکا از دست داد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از مسکو، در پی ادامه روند کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی نفت و تحریم های اقتصادی و مالی که کشورهای غربی علیه روسیه به علت بحران اوکراین اعمال کرده اند، ارزش روبل در برابر دیگر ارزهای معتبر جهان، در معاملات ارزی روز سه شنبه به شدت کاهش یافت ، به طوری که هر ۷۰ روبل در مقابل یک دلار آمریکا و هر ۹۰ روبل در مقابل یک یورو داد و ستد شد.
به نظر این اتفاق برای ما نیز رخ می دهد .
در حوزه برق و اب گویا افزایش نرخ جدی نداریم . معاون وزیر نیرو با اشاره به این که در حال حاضر بدهی دولت در بخش برق ۲۰ هزار میلیارد تومان است، گفت: پیشنهادی مبنی بر افزایش قیمت آب و برق روی میز دولت نیست.
علی طیبنیا در این نشست که در راستای برنامه خروج از رکود و ایجاد رونق اقتصادی در کشور برگزار شد با گلایه نسبت به رقابتی که بین موسسات مالی و خصوصی شکل گرفته، گفت: زمینه تامین مالی بنگاههای اقتصادی با این وضعیت چندان مساعد نیست و آنها باید به سمت فراهمکردن این شرایط پیش بروند این در حالی است که افزایش هزینههای مالی در طول تاریخ به میزان گستردهای افزایش یافته به طوری که نرخ سود اسمی بالاتر از تورم بود و هزینه سنگینی دارد. – وی افزود: بانکها باید به رقابت ناسالم در بازار پول پایان داده و افزایش نرخ سود جای خود را به کاهش نرخ هزینه مالی بدهد. –
معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهوری گفت: دولت و شرکت های دولتی در سال آینده حدود ۱۵۸ هزار میلیارد تومان در طرح های عمرانی، سرمایه گذاری خواهند کرد. سخنگوی دولت گفت دولت تحت هیچ شرایطی نرخ رسمی ارز را از۲۸۵۰ تومان که برای سال آینده پیش بینی کرده، افزایش نخواهد داد. ممکن است یک عده ای ناشی از اتفاقات یا تحلیل های نادرست به بازار ارز هجوم ببرند اما باید بدانند خودشان ضرر می کنند.
بحث های بانکی هم مهم بود که در آخرین آمار منتشره از سوی بانک مرکزی در پایان شهریورماه امسال در حالی مجموع بدهی های بخش دولتی به شبکه بانکی به حدود ۹۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که ۹۰ هزار میلیارد تومان آن مختص دولت و ۲۰۰۰ میلیارد تومان دیگر به شرکتها و موسسات دولتی اختصاص دارد.این در حالی است که بارها بحث بازپرداخت این بدهیها مطرح شده و گاها پیشنهادهای متفاوتی نیز روی میز قرار گرفته ولی هنوز از میزان این بدهی کاسته نشده است
در مورد تورم و نرخ سود بحث ها بالا گرفته است …
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ تورم تا پایان سال جاری به ۱۷ درصد می رسد، گفت: یکی از دستاوردهای مهم دولت تدبیر و امید در طول ۱۸ ماه گذشته کاهش چشمگیر نرخ تورم با ایجاد آرامش و ثبات در فضای اقتصادی کشور است.
مدیر عامل بانک ملی با ارسال نامهای به رئیس کل بانک مرکزی به نمایندگی از بانکها از آشفتگی اجرای نرخ سود بانکی از ۲۲ تا ۳۰ درصد خبر داد و گفت: درخواست کردیم بانک مرکزی دخالت کند تا نرخهای سود مصوب سپرده و تسهیلات رعایت شود.
کاهش نرخ سود بانکی متناسب با کاهش تورم در حالی از ماههای پیش توسط برخی مسئولان و اقتصاددانان مطرح شده که رئیس جمهور روز گذشته به شورای پول و اعتبار تکلیف کرده، همگام شدن نرخ سود با کاهش تورم را آرام آرام انجام دهد.چند ماه قبل که بانکهای دولتی و خصوصی با مجوز بانک مرکزی نرخ سود بانکی را تغییر دادند استدلالشان این بود که نرخ سود باید متناسب با تورم باشد و همین شد که رسماً اجازه گرفتند نرخ ها را تغییر دهند هرچند که قبل از آن بی اجازه دستی در نرخ ها برده بودند.
با همین استدلال نرخ سود سپرده های بانکی ۲۲ درصد و سود تسهیلات غیر مشارکتی نیز حداکثر ۲۲ درصد تعیین شد اما بعد از گذشت چند ماه از این تغییر نرخ، روایت رسمی دستگاههای مربوطه از جمله بانک مرکزی و مرکز آمار حکایت از کاهش نرخ تورم داشت و دارد و همین باعث تشدید زمزمه تغییر مجدد نرخ سود شد.
همین باعث شد تا مردان اول تصمیم گیر در حوزه پولی و بانکی هم در ردیف اقتصاددانان قرار گیرند و تاکید کنند کهدر زمان کاهش نرخ تورم باید نرخ سود تعدیل شود. البته موضوع فقط به اظهار نظر ختم نشد چراکه طبق اعلام ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی تیمی مامور رسیدگی به این موضوع شده و گزارشاتی توسط بخش اقتصادی و کارشناسی بانک مرکزی در مورد نرخ سود تسهیلات در حال تهیه است که به شورای پول و اعتبار ارایه خواهد شد.البته بانک مرکزی تأکید کرده ملاک برای تعیین نرخ سود بانکی تورم ۱۲ ماهه شامل تورم میانگین، نقطه به نقطه و ماهانه است و با همین سیاست هم ولی الله سیف کارگروه ویژهای را مسئول رسیدگی به تعیین نرخ سود بانکی کرده است.در تازه ترین اظهارات، روز گذشته رئیسجمهور در جمع مدیران بانک مرکزی و بانکها با بیان اینکه اگر مردم به دولت و سیاستهای پولی اطمینان داشته باشند، در رونق تأثیرگذار خواهد بود، خواستار متناسب شدن نرخ بهره همگام با کاهش نرخ تورم شد و گفت: پرداخت تسهیلات با این نرخ سود به بخش تولید کشور نادرست است و معقول نیست و شورای پول و اعتبار و دستگاههای دیگر باید در این زمینه اصلاحات لازم را آرام آرام انجام دهند.
در حوزه دلار دیروز بازهم بانک پارسیان گویا دلارهای کاغذی را که از عراق وارد کرده است در بازار عرضه کرد تا تب بازار فروکش کند ولی بازهم اخر وقت دلار را نزدیک به ۳۵۰۰ می خریدند . به نظر دست دولت در دلار کمی خالی شده است و البته بدش هم نمی اید دلار کمی رشد کند .
در بازارهای جهانی نفت می رفت که چالش افرین باشد جایی که تا ۵۴ دلار هم سقوط کرد ولی باردیگر رشد کرد . در بازارهای جهانی جایی که نفت به ۵۶ و زیر این عدد رسیده است . قیمت طلا نیز به ۱۱۹۷ دلار رسیده است . مس هم کمی کاهش داشته و حوالی ۶۴۴۸ و روی ۲۱۳۸ دلار است .
خودرویی ها
اعتباری ها بلای جان بازار و گروه خودرو شده اند . فشار فروش و جو بازار خودرو را رها نمی کند . چندین بار تاکید کردیم و بازهم تاکید می کنیم واقعاً منفی های خودرو و خساپا در این قیمت ها وقت فروش نیست و حتی خود خودرو در قیمت های ۲۴۰۰ و ۲۵۰۰ ریال فرصت خرید است .
اما بحث ما امروز روی دو شرکت ورنا و وساپاست . ورنا و وساپا در این قیمت ها می توانند برای یک بازی نوسان گیری مناسب باشند . مزیت این دو این است که کف انها تا حدودی بسته شده و زیان ان چنانی ندارند ولی قابلیت رشد در انها بالاتر است .
به نظر در این گروه برای نوسان ورنا وساپا خودرو و خبهمن را زیر نظر داشته باشید و در قطعه سازی ها هنوز روی ختور و خمهر تاکید ما بیشتر است .
فضای گروه خودرو امروز قطعاً با موج های خرید دیروز کمی بهتر می شود .
ولساپا و ولغدر
روی ولغدر چند باری تاکید داشتیم و خدا را شکر صف خرید شد . طبق اخباری که به دست ما رسیده همچنان قصد مثبت کردن سهم را دارند . به نظر حتی رفتن در صف خرید هم بد نیست .
اما ولساپا به نظر بازی نوسانی روی حق شرکت بهتر شکل میگیرد در مورد خود شرکت قیمت های ۱۵۰۰ و ۱۵۵۰ ریال اگر برسد برای خرید گزینه بدی نیست . کمی پی به ای ولساپا ذهن بازار را اذیت می کند و این باعث شده باقی شرکت ها نیز به چشم بیایند
گروه پتروشیمی
در این گروه یعنی پتروشیمی گویا سهامداران عمده تاکید دارند قیمت خوراک بین ۸ تا۱۰ سنت معقول و منطقی است و به زودی اعلام می شود . در حال حاضر قیمت متانول از ۳۶۰ به ۳۱۰ رسیده است . اوره ولی تغییری نکرده است . تمایل به خراسان و پردیس نیز به همین شکل است . البته در روز شنبه محاسبات کاملی در مورد قیمت برخی محصولات پتروشیمی ۴ الی ۵ شرکت خواهیم داشت که فضای این گروه را روشن تر می کند .
اما در این گروه مارون و جم ، پارسان و خراسان گزینه های بدی نیستند .
به نظر از منظر گزارش دهی سال ۹۴ هیچ صنعتی قوی تر از گروه پتروشیمی نمی تواند گزارش بدهد . در حال حاضر توصیه به حقوقی های میان مدت نگر تنظیم پرتفوی پتروشیمی در این شرایط است .
نرخ سود
زمزمه های کاهش نرخ سود جدی شده است . مدیر بانک ملی نیز گفته است که عملاً از ۲۲ تا۳۰% سود پرداخت می شود هم رئیس بانک مرکزی و هم وزیر و هم رئیس جمهور بر این کاهش تاکید کردند ولی به نظر تا زمانی که توافق هسته ای صورت نگیرد نرخ سود بعید است کاهش داشته باشد شاید منظم سازی و یکپارچه سازی نرخ های سود صورت گرفته و همان ۲۲% باشد ولی قطعاً کاهش نرخ سود باید با بهبود شرایط سیاسی باشد .
البته به نظر حقیر در نیمه دوم سال ۹۴ نرخ سود حتی به سسقف ۱۹% هم می تواند برسد که خبرخوبی برای بازار ماست . بازار اگر قیمت نفت را برای سال ۹۴ می بیند و پیش خور می کند بهتر است نیم نگاهی هم به این عامل داشته باشد .
تیم جدید سازمان بورس
در روزهای قبل در مورد این که تیم جدید از خودرو و بانک می اید صحبت شد که می تواند جالب توجه باشد و وزنه این دو صنعت را به طور کلی در بازار برجسته کند . چه ایران خودرو و چه بانک پارسیان . در مورد هر دو شرایط جالب است .
در مورد مدیریت جدید به نظر مهم ترین چیز یک سری ایده هاست . گویا در این زمینه مدیریت جدید دکتر فطانت فرد دید خوبی دارد و شنیده می شود قرار است تغییراتی را از نظر ساختاری تا پایان سال در بازار داشته باشیم . برخی مطرح می کنند که بازشدن دامنه نوسان و کاهش حجم مبنا مهم ترین دستاورد کوتاه مدت فعلی ایشان خواهد بود .
ولی بر کسی پوشیده نیست که شرایط بازار نیز باید در نظر گرفت مدیریت سازمان نمی تواند روند بازار را تغییر دهد روند بازار با ایتم های بنیادی قوی سر و کار دارد که نفت یکی از انهاست . بودجه دولت ، مذاکرات ، نرخ سود و … از موارد دیگر است .
به نظر نباید خیلی هم روی تغییرات کوتاه مدت چهره بازار با این تغییرات حساب کرد و انتظار ها را بالا برد .
خوساز
امروز نگاهمان به یک تک نماد یعنی خوساز جلب شد . ببنید از نظر نموداری کف کانال صف فروش جمع شد و به نظر اگر ادامه داشته باشد برای یک نوسان ۱۰ تا۱۵% بد نیست ولی این سهم ریسک بسیار زیادی دارد . در مورد این سهم فقط و فقط با دید نوسان چند روزه نگاه کنید .
سیستم
سهم از نظر بنیادی مشکلی ندارد . سود سال بعد صعودی خواهد بود . سود امسال نیز تعدیل می شود ولی بازار از شفاف سازی بار قبل او دلگیر است . در مورد سیستم قیمت جایی رسیده که ۳ بار به انها رسیده و برگشت داشته است .
به نظر برای نوسان بد نیست که سهم را زیر نظر داشته باشید می تواند در قیمت های منفی و صفر برای نوسان جالب باشد .
گروه ساختمانی
این گروه باید روی بنیادی ها تاکید کرد . چند روزی است روی ثمسکن بحث می شود به نظر یکی از سهم های جالبی است که با مجمع پیش رو قیمت فعلی بازدهی منطقی را می دهد و اگر نگوییم قبل از مجمع ۱۹۰۰ و ۲۰۰۰ خواهد بود حداقل پس از مجمع افت کمی خواهد داشت .
ا س پ نیز چه بعد و چه قبل مجمع خوب است . در این گروه کم ریسک ها را انتخاب کنید تا دچار دردی شبیه وساخت و ثنوسا نشوید .
حسینا و حتاید
شب گذشته خبری در مورد یک قرارداد جدید برای شرکت های دریایی شنیده می شد که گویا هم حسینا و هم حتاید را در بر می گرفت . دیشب در خبرها داشتیم که عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی قرارداد سرمایهگذاری ۲۱ هزار میلیارد ریالی با بخش خصوصی در بنادر کشور امضا میکند
بنابراین گزارش در این مراسم وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، مدیران کل بنادر کشور، برخی از استانداران استانهای دریایی کشور و جمعی از نمایندگان مجلس و فعالان عرصه دریایی در بخش خصوصی حضور داشتند . به نظر از بعد روانی خبرخوبی برای برگشت حتاید است . خرید در منفی های امروز با دید این خبر بد نیست . ولی اگر حتاید داخل این مجموعه قرار داد ها نباید جالب نمی شود . ولی خبر حسینا را از جا بلند می کند و صفش را قوی تر خواهد کرد .
گروه دارو
معتقدیم در شرایط فعلی بازار برخی صنایع مثل دارو و پتروشیمی و سنگ آهن به دلیل افت و پی به ای منطقی اماده جهش هستند و منتهی برای جهش دنبال بهانه می گردند . این بهانه به نظر تا زمان رسیدن گزارش های ۹ ماهه محقق نمی شود . در گروه دارو معمولا از نیمه دی ماه گزارش های ۹ ماهه می رسد . به نظر تا ان زمان جو به همین شکل محتاط پیش می رود ولی به نظر میرسد گروه دارو را باید در پرتفوی داشت چرا که بازدهی خوبی را با رسیدن گزارش های ۹ ماهه خواهیم داشت .
در این گروه توصیه می شود یک سهم در پرتفوی خود داشته باشید که سهم هایی مانند دکیمی ، دجابر، دیران، دسبحا، تیپیکو، دفارا و دارو می تواند جالب باشد .
ومعادن
در مورد ومعادن دیروز هم عرض شد که اصلاً کاری با تحلیل و این موارد نداریم سهم قرار است تا کجا کم شود . سهمی که گفته می شود ۴۰۰ ریال تقسیم و ۶۰۰ ریال برای سال بعد سود دارد پی به ای زیر ۳ خواهد داشت ؟! سهم یک ۴% را خورد ولی به نظر امروز کمی ارام گیرد واقعاً قیمت سهم نباید اینجا باشد و قیمت های زیر ۲۲۰۰ برای یک حقوقی میان مدت نگر می تواند بسیار جالب توجه باشد . البته احتمال نوسان کوتاه مدت هم هست .
غپاک
در مورد این سهم دیروز هم در کنار غبشهر و غپینو صحبت شد . به نظر می تواند یک رالی صعودی دیگر را اغاز کند اگر حرف و حدیث ها کمی کاهش یافته و شرایط بنیادی و بازی رقابتی برای خرید سهم اغاز شود . در مورد غپاک هدف کوتاه مدت سهم شاید ۵۲۰۰ و ۵۳۰۰ در کوتاه مدت باشد و در این نقاط عرضه زیاد است . در گروه غذایی غپینو را که صحبت می کردیم گویا افزایش سرمایه ها تبدیل به سهم شده و این کار را کمی سخت می کند .
دیدگاهتان را بنویسید