گزارش بازار سه شنبه
امروز بازار یکی از سخت ترین روزهای خود را گذراند. شاخص کل بورس با شکست سطح حمایت 68 هزار واحدی وارد شد. شکست سریع و بدون وقفه ذسطح حمایتی شاخص کمی سرمایه گذاران را در خصوص آینده بازار نگران کرده است. بنظر می رسد بازار به اخبار مثبت و منفی واکنش نشان نمی دهد. قیمت سهام، نسبت قیمت بر درامد، ارزندگی سهم یا حتی میزان ضرر شناسایی شده ناشی از فروش سهام توجه نمی کند .فقط خسته شده است از اینهمه صبوری و نتیجه نگرفتن .
امروز بازار دچار فروش هیجانی بود. بیشتر گروه های بازار منفی بودند و تعداد سهام مثبت بازار بسیار محدود و انگشت شمار بود.
بررسی معاملات روز گذشته نشان می دهد حقوقی ها در نمادهای بزرگ بازار فعال شده اند و از روز گذشته اقدام به خرید کرده اند. قیمت ها بسیار پایین است و برای سرمایه گذاری میان مدت مناسب است اما حقیقی ها بیش تر از آنکه خریدار باشند در بازار فروشنده شده اند و حقوقی ها نیز با نقدینگی کمی که دارند، قادر به تغییر شرایط بازار نیستند ضمن اینکه این گروه خود نیز در بخشی از سهام فروشنده های بالقوه ای هستند.
بازار در حالی با کاهش ارزش همراه شده است که دیگر خبری از انتظارات تورمی نیست. سهام معمولا در پی انتظارات تورمی رشد می کند ولی با کاهش قیمت فلزات اساسی در بازارهای جهانی و کاهش تورم در بازار داخل، بنظر می رسد بازار با پدیده رکود همراه است و تمایلی برای خرید سهام در شرایط راکد بازار ندارد.
در دوره احمدی نژاد، بدلیل رشد قیمت نفت و رشد دلار ، انتظارات تورمی شکل گرفته زیر سایه اجرای هدفمندی یارانه ها بازار را با رشد همراه کرد ولی اکنون اهتمام دولت بر کنترل تورم است و از طرف دیگر بدلیل کاهش بهای نفت ، چشم انداز درامدی مثبتی برای کشور متصور نیستند و امکان اجرای پروژه های عمرانی کمتر خواهد شد. بنابراین صنایع وابسته به ساخت و ساز ها ، حاشیه نشین می شود.
از طرف دیگر در بازارهای جهانی با بهبود شرایط اقتصاد امریکا، ارزش دلار در برابر دیگر ارزها در حال تقویت است. بنابراین کالاها با کاهش ارزش همراه می شوند. ضمن اینکه بدلیل کاهش رشد اقتصاد چین بنظر می رسد تقاضا برای کالاها کاهش یابد بنابراین چشم انداز مثبتی برای فلزات اساسی در بازارهای جهانی وجود ندارد که بتوان در بازار داخل نیز انتظارات تورمی را مبنا قرار داد.
در شرایط فعلی گفته می شود مس با انباشت ذخیره انبار همراه شده واحتمالا مازاد عرضه داشته باشد. سیتی گروهپ قیمت هر تن مس را برای سال 2015 مبلغ 7935 دلار و الومینیوم را 2000 دلار پیش بینی کرده است.
در امریکا هم هنوز نرخ سرمایه گذاری در بخش ساخت و ساز پایین است.
در منطقه یورو، بحران سیاسی و اقتصادی یونان پیش بینی ها را برای حذف یونان از منطقه یورو افزایش داده است و این موضوع سبب شده تا ارزش یورو در برابر دلار بسیار کاهش یابد.
در بخش نفت هم بنظر می رسد امریکا برای تحت فشار قراردادن روسیه و ایران قیمت نفت را کاهش داده است. یکی از موضوعات جالب توجه در بخش نفت، انتظارات آتی از عرضه نفت است. هرچند نفت کالای اسراتژیک بوده و فقط از عرضه و تقاضا تبعیت نمی کند و عوامل سیاسی و اقتصادی هم در قیمت آن موثر هستند اما در شرایط فعلی که کشورهای اوپک حاضر به کاهش تولیدات خود نشده اند، بنظر می رسد با چشم انداز تداوم عرضه و حتی افزایش عرضه، قیمت نفت قدرت رشد را نداشته باشد.
در حوزه سیاست بین المللی، 25 دی ماه مذاکراتی در سطح مدیران سیاسی کشورهای 5+1 در ژنو برگزار می شود. هنوز هیچ خبر خاصی در این زمینه منتشر نشده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد درباره گزارش منتشرشده آسوشیتدپرس در خصوص توافق هستهای ایران و آمریکا، نظری ندارد. در این گزارش امده بود که «ایران و آمریکا به توافقی موقت دست یافتهاند که بر اساس آن قرار است تهران بخش اعظم مواد هستهای قابل استفاده برای ساخت تسلیحات اتمی را به روسیه انتقال دهد».( گزارشی که مقامات ایرانی آن را رد کردند.)
دیروز هم فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر روز دوشنبه با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تلفنی گفتوگو و درخصوص آخرین وضعیت مذاکرات هستهای و تحولات منطقهای و بینالمللی تبادل نظر کردند.
شاید محرک مثبت بازار در این شرایط انتشار خبرهای خوب از مذاکرات هسته ای باشد.
گزارش های 9 ماهه یکی دیگر از فاکتورهای موثر بر بازار است که در حال حاضر گزارش های منتشره بدون تعدیل همراه بوده است و نباید از آن ها انتظار معجزه داشت زیرا کشور با رکود همراه است و در شرایطی که قیمت های جهانی نیز کاهشی بوده است، تحقق پیش بینی ها اتفاق خوشایندی است.
نسبت قیمت بر درامد بازار در آذرماه به 5.3 مرتبه رسیده است و در نیمه دی ماه نسبت قیمت بر درامد بسیاری از سهام کمتر از متوسط بازار است. جالب آنکه بسیاری از سهام به زیر قیمت میانگین 100 روزه و 200 ذروزه خود رسیده اند و این نکته قابل تامل است.
هرچند شرایط اقتصادی کمی مبهم است و بهای نفت هم امروز با رسیدن به کمتر از 50 دلار، موجی از نگرانی در سرمایه گذاران ایجاد کرد اما سرمایه گذاران نباید خشک و تر را باهم بسوزانند و بدون تحلیل و بررسی شرایط سهم فقط فروشنده شوند.
در شرایط فعلی بنظر می رسد سرمایه گذاران گوش های خود را گرفته اند تا چیزی نشوند و چشم هایشان را بسته اند تا نبینند و با روحی خسته از سهامداری، سهام خود را به ثمن بخس عرضه می کنند.
براستی چه اتفاقی افتاده که در بازار سهام همه فروشنده شده اند؟ جنگ شده ؟ دچار بحران سیاسی و اقتصادی شده ایم؟ شرکت های بورسی به مرز ورشکستیگی نزدیک شده اند؟
واقعا جواب همه این ها خیر است. کشور در شرایط متعادلی قرار دارد. درست است که نفت در سراشیبی قیمت قرار گرفته و کشور از بابت کاهش درامدهای نفتی ممکن است با کسری بودجه همراه شود که در هر صورت بر بودجه کل کشور تاثیر گذار است ولی فراموش نکرده ایم زمانی را که قیمت نفت 30 دلار بود و کشور بخوبی اداره می شد.
امروز گزارش های های مالی زیادی از عملکرد شرکت های پتروشیمی و پالایشگاهی منتشر شد. فارس هم گزارش داد که میزان کاهش نرخ محصولات شرکت های زیرمجموعه کمتر از کاهش نرخ خوراک آن ها بوده است و فارس تعدیل منفی ندارد. سهم امروز با صف فروش کار خود را آغاز کرد ولی تلاش شد تا صف فروش سهم جمع شود و در آخر وقت معاملات موفق شدند تا صف فروش سهم را جمع کنند. شنیده می شود ساتا، صندوق نفت و مدبران اقتصاد خریدار سهم بودند.
بر اساس گزارش خراسان، 77 درصد پیش بینی هایش را 9 ماهه محقق کرده است. شاراک هم گزارش نسبتا خوبی داد. سهم اورهال داشته است ولی با اینحال گزارش شرکت بد نبود.
یکی از مهمترین اتفاق های امروز انتشار گزارش های مالی پالایشگاهی هاست که بنظر می رسد این گروه نیز اماده بازگشایی می شوند که در این صورت شاید ریزش بیشتر شاخص متصور باشد.
پالایشگاه نفت تبریز در 8 ماهه 93 بیش از 4 میلیون و 100 هزار مترمکعب انواع محصولات را تولید و تقریباً همین رقم نیز به فروش رسانده است. در دوره مشابه سال قبل شاهد تولید بیش از 4 میلیون و 400 هزار مترمکعبی انواع محصولات شرکت و فروش همین میزان محصول بوده است.
شرکت اعلام کرده علت کاهش میزان تولید و فروش 8 ماهه 93 به نسبت 92 تعمیرات اساسی 45 روزه در اردیبهشت و خرداد ماه است.
اما در پالایشگاه نفت بندرعباس در عملکرد 8 ماهه 93 شاهد تولید 12 میلیون و 385 هزار مترمکعب انواع محصولات شرکت بوده که این رقم برای 8 ماهه 92 در سطوح 12 میلیون و 852 هزار مترمکعب قرار داشته است.
در زمینه فروش هم شرکت در عملکرد 8 ماهه 93 فروش 11 میلیون و 250 هزار مترمکعبی داشته که با رشد به نسبت سال 92 همراه بوده است.
پالایشگاه نفت اصفهان نیز در 7 ماهه سال 93 بیش از 12 میلیون و 265 هزار مترمکعب انواع محصولات را تولید که در مقایسه با تولید 12 میلیون و 994 هزار مترمکعبی دوره مشابه سال قبل با کاهش تولید همراه شده است.البته شپنا در مقایسه با بودجه سالانه نسبتا خوب عمل کرده است.
پالایش نفت شیراز در عملکرد 8 ماهه بیش از 2 میلیون و 127 هزار مترمکعب محصول تولید کرده که بدین ترتیب حدود 66 درصد از بودجه تولید خود را تحقق بخشیده است.
همچنین این شرکت فروش تقریبی 2 میلیون و 98 هزار مترمکعبی را در همین مدت داشته است که 65 درصد از بودجه فروش را هم پوشش داده است.
و در آخر پالایش نفت تهران در عملکرد 8 ماهه شاهد تولید بیش از 9 میلیون و 384 هزار مترمکعب انواع محصول و فروش 9 میلیون و 294 مترمکعب از محصول شرکت بوده است.
در گروه معدنی ، معاون ومعادن ضمن انتقاد به میزان بهره مالکانه گفته است قیمت سنگ آهن در بازارهای جهانی نصف شده است اما همچنان شرکت های فعال این گروه مجبور به پرداخت 30 درصدی بهره مالکانه هستند.
در حفاری ، ومعادن ، وصندوق و فملی شاهد حضور حقوقی ها و معاملات بلوکی بودیم که سهم را از ریزش نجات داد. بترانس هم با خرید حقوقی ها صف فروشش جمع و متعادل شد.
دیدگاهتان را بنویسید