۳ دلیل عبده تبریزی برای تداوم رکود بورس/ شکی در رشد بازار سهام ندارم
بر اساس گزار راتین بورس، حسین عبده تبریزی در گفت و گو با پایگاه خبری بورس پرس، در واکنش به این سئوال که چه عامل یا عواملی موجب تداوم رکود بازار سهام شده ، اظهار داشت: عامل اول و اصلی وضعیت منفی بازار سهام ناشی از کمبود نقدینگی در کل کشور و به ویژه در بازار سرمایه است .
وی ادامه داد: این وضعیت باعث شده بسیاری از علاقمندان به سرمایه گذاری در بازار سرمایه به دلیل نبود نقدینگی وارد نشوند و یا اینکه به دلیل نیاز به نقدینگی اقدام به فروش سهام کنند. به طوریکه یکی از عمده ترین نهادهایی که نقدینگی وارد بازار می کردند صندوق های بازنشنسگی بودند که در حال حاضر دچار مشکلات جدی و کسری منابع بوده و منابع مالی کافی برای فعالیت در بازار سرمایه را ندارند. بنابراین در این شرایط شاید فروش اعتباری کمک کند.
ویافزود: در کنار کمبود نقدینگی بازار و وضعیت صندوق های بازنشستگی باید به اطلاعات ناخوشایند شرکت های بورسی و فرابورسی و کاهش سودآوری در گزارش های میاندروه ایی اشاره کرد که عامل دیگری در تداوم رکود بازار شده و بازار به درستی و با منطق این مورد را در قیمت ها لحاظ کرده است.
دبیر کل اسبق سازمان بورس قدیم ادامه داد: مسئله سوم هم مربوط به نرخ غیر تعادلی نظام پولی بانکی کشور و عدم توان هیچ یک از بانک ها در پرداخت نرخ سودهای اعلامی است. بنابراین درحالی بانک ها با این نرخ ها ، سود عملیاتی ندارند که جا دارد بانک مرکزی بر نرخ سودهای سپرده و کیفیت صورت سود و زیان بانک ها نظارت کند. چرا که در این شرایط که بانک ها 25 درصد سود می دهند و تورم هم 10 درصد است، مردم دلیلی برای حضور در بازار سهام آن هم با وجود ریسک ندارند.
عبده تبریزی گفت : اما اینکه چرا فکر می کنم شرایط حاکم مجبور به تغییر است ناشی از حضور سرمایه گذاران خارجی و برگزاری جلساتی مانند گردهمایی فعالین اقتصادی فرانسه با مدیران و مسئولان بازار سرمایه و شرکت ها است. چون بعد از توافق هسته ایی ، موقیعت ایران در منطقه و جهان تغییر اساسی کرده و این تغییرات همچنان ادامه دارد.
وی افزود: به همین دلیل متعقدم بازار سهام هنوز این موضوع را در قیمت ها تنزیل نکرده اما به دلیل تغییر ساختار ها می تواند در آینده متحول شود .
مشاور ارشد وزیر راه در واکنش به این نکته بورس پرس مبنی بر نبود اعتماد به آینده کوتاه و بلندمدت بازار سهام و کمرنگ شدن امیدها به بهبود شرایط گفت: زمانی شاخص بورس درحال رشد بود و همه از ارقام 100 هزار واحدی سخن می گفتند. در این شرایط منفی هم ارقام دیگری اعلام می کنند که به نظرم هر دوی این رویه تندروی ها بیهوده است که باید به جای آن اقدام به تحلیل کرد.
عبده تبریزی ادامه داد: با این اوصاف بر این باورم قیمت سهام اکثر شرکت های ارزنده است. بطوریکه در صورت جابجایی بدهی با سرمایه ، برخی شرکت ها دارای P/E حدود 2 مرتبه ایی هستند که نشان دهنده این است که آنچه به شرکت ها ضربه می زند هزینه های مالی است.
در واکنش به این دیگر سئوال بورس پرس مبنی بر اینکه آیا هنوز به مقاله ماه گذشته خود (boursepress.ir/news/14477) و پیش بینی بهبود شرایط بازار اعتقاد دارد یا خیر ؟ گفت: من در آن مقاله پیش بینی هایی کرده بودم مبنی بر اینکه بازار سهام با درک این وضعیت (تحولات بعد از توافق و حضور سرمایه گذاران خارجی) رشد خواهد کرد. هنوز هم به این گفته اعتقاد دارم . هرچند ممکن است دارای انحراف زمانی باشد اما در رشد بازار سهام شکی ندارم.
دیدگاهتان را بنویسید