این سنگ انداری ها چه دلیلی دارد؟
بر اساس گزارش راتین بورس و به نقل از بورس نیوز، هرچند در این روند نزولی گروه هایی همچون پتروشیمی ها و معدنی ها نقش بیشتری داشتند اما به جز چند گروه کوچک مانند قندی ها و خدمات الکترونیکی سایر گروه ها نیز در افت شاخث دخیل بودند. نکته مهمی که باید در اینجا با آن اشاره کرد رفتار غیر منطقی بازار در قبال تحولات بیرونی بود. گفتنی است در این هفته با همگرایی کامل مجلس و دولت بدترین حالات برای نرخ بهره مالکانه معادن و نرخ خوراک پتروشیمی رقم خورد و از این بابت افت گروه های مذکور طی این هفته قابل قبول و منطقی بود اما علی رغم وجود اخبار مناسب برای سایر گروه ها مانند خودرویی و بانکی ها و حتی گزارش های خوب در گروه سیمانی و دارویی، این گروه ها نیز متأثر از فضای نامساعد به وجود آمده با افت شدید ارزش سهام مواجه شدند که این رفتار نمی تواند منطقی باشد. اما سوال اصلی همچنان پابرجاست دلیل اصلی این گونه رفتارها دولت و مجلس در قبال بازارسرمایه چه دلیل و حتی چه توجیهی دارد.
در صحنه سیاسی نیز طی این هفته فضا حاکم بر تحولات داخلی و خارجی نیز در نهایت به نفع بازار سرمایه بود اما همه این موارد نتوانست از فشار شدید عرضه ها که عمدتاً نیز توسط حقوقی ها بوجود می آمد بکاهد همین روند باعث افزایش ترس سرمایه گذاران در بازار سرمایه شد که در نهایت تأثیر خود را در کاهش چشمگیر حجم معاملات بورس گذاشت.
در طول این هفته بدون احتساب معاملات عمده 3.7 میلیارد سهم در بازار سرمایه داد و ستد شد که در کل بانکی ها و خودرویی ها بیشترین سهم را به خود اختصاص دادند و در بین نمادها نیز نماد بانک صادرات بانک سامان و ایران خودرو بیشترین حجم معاملاتی به ثبت رساندند. نکته جالب توجه اینکه در بین بین نماد برتر از حیث حجم معاملات تنها سه نماد مخابرات و پالایش نفت بندرعباس به همراه سرمایه گذاری غدیر توانستند در نهایت با رشد جزئی قیمت بکار خود پایان دادند.
خاطر نشان می شود که در طول این هفته میانگین بازدهی که البته اصطلاح مناسبی هم نیست و بهتر است بگویم میانگین افت بازار (0.7-) درصد گزارش شدهرچند نرخ پر شتاب کاهش ارزش قیمت سهام شرکت ها در مقایسه با هفته های گذشته کاهش یافت اما همانظور که اشاره شد حجم معاملات نیز بطور ملموسی کاهش یافت که این به معنی ایجاد رکود در بازار سرمایه می باشد. البته از کاهش نرخ افت ارزش سهام در طول این هفته نمی توان نتیجه گرفت که فعالان بازار سرمایه به نسبت افت کمتری را در ارزش سبد سهام خود ملاحظه کردند چراکه اغلب نماد های مطرح بازار که بخش عمده ای از سبد سرمایه گذاری فعالان بازار سرمایه را نیز تشکیل می دهند همچنان با تمام توان افت نموده اند. که این روند را مرهون حقوقی ها بازار هستند حقوقی ها که در این روزها با صرف صبحانه های کاری با مسئولین و علیرغم تاکید بر حمایت از بورس با خلف وعده همه را سرکار گذاشته اند. طرف نظر از افت حجم معاملات نکته جالب توجه دیگر در طول این هفته اینکه همچنان نزدیک به نیمی از فروش ها یا همان عرضه های به عمل آمده توسط حقوقی ها بوده است در نهایت گفتنی است از 381 نمادی که طی این هفته مورد معامله قرار گرفتند 266 نماد با افت بازدهی بکار خود پایان دادند.
در پایان گفتنی است با شرایط موجود نمی توان به روند هفته آینده بورس چندان امیدی داشت و محتمل ترین گروه ها برای رشد در هفته آینده گروه هایی همچون قندی ها و الکترونیکی ها خواهند بود که دو گروه مذکور پالس های معنی داری را از اواسط این هفته از خود نشان می دهند.
دیدگاهتان را بنویسید