رییس امور سهام و مجامع “فولاد” عنوان کرد: زیر و بم صنعت فولاد در سال 93
در همین راستا شبانی رییس امور سهام و مجامع فولاد مبارکه درباره چشم انداز صنعت فولاد در سال 93 اظهار داشت: بطور کلی میزان تولید فولاد در کل جهان 1.5 میلیارد تن در سال 2013 بود. این در حالی است که کشور چین در بالاترین رتبه، تولیدی به میزان 770 میلیون تن معادل نصف تولید فولاد جهان را داشته است پس از چین، اتحادیه اروپا با تولید فولاد به میزان 130 میلیون تن رتبه دوم را به خود اختصاص داده است و سپس ژاپن با تولید فولاد به میزان 120 میلیون تن، روسیه و آسیای میانی با تولید به میزان 110 میلیون تن و آمریکا با تولید 100 میلیون تن، توانسته اند سهم های مختلفی از تولید فولاد در جهان را به خود اختصاص دهند.
شبانی تصریح کرد: همچنین تولید فولاد در ایران 13.5 میلیون تن در سال 91 بوده است و سهم ایران از تولید فولاد کل دنیا یک درصد در سال 91 می باشد که این میزان، سهم بسیار پایینی نسبت به تولید جهانی می باشد این در حالی است که ایران از نظر منابع فولادی، سنگ آهن و زغال سنگ وضعیت مطلوبی دارد و بنابراین سهم تولیدی ایران نسبت به منابع موجود بسیار اندک است. همچنین میزان تولیدی فولاد در کشورمان طی سال 92 نیز تغییر محسوسی نداشته است.
رییس امور سهام “فولاد” بیان کرد: از عمده دلایلی که باعث شده سهم تولید فولاد در کشورمان پایین باشد می توان به مواردی چون مشکل تأمین مالی، بحث بهره وری نیروی کار، مقوله زیر ساخت ها و حامل های انرژی، عدم توازن توسعه در بخش معدن و فولاد، مشکل زیرساخت حمل و نقل ریلی اشاره کرد.
وی عنوان کرد: ابزار تأمین مالی در کشور محدود است و قسمت عمده ای از منابع شرکت ها با توجه به بالا بودن نرخ بهره بانکی و سایر هزینه ها، صرف هزینه های مالی می شود. همچنین مشکل دیگر در این زمینه، بالا بودن سود تقسیمی شرکت های بورسی است که باعث می شود شرکت ها، منبع تأمین مالی اصلی خود را از دست بدهند به اعتقاد بنده بهتر است شرکت ها جهت رفع این مشکل، سود کمتری تقسیم کنند و هرچند سال یکبار در راستای طرح های توسعه ای از طریق سود انباشته، افزایش سرمایه دهند. مشکل دیگر در زمینه تولید فولاد در کشور بحث بهره وری نیروی کار می باشد که باعث افزایش بهای تمام شده محصولات فولادی می شود.
شبانی تصریح کرد: همچنین مشکل زیر ساخت ها از جمله موارد دیگری است که باعث کاهش تولید فولاد در کشور شده است. بطور کلی برای راه اندازی هر طرح جدید بحث تأمین انرژی آن اعم از آب، برق، گاز و دسترسی به خط آهن مطرح می باشد و چنانچه زیر ساخت ها بهبود یابد، طرح های توسعه با سهولت بیشتری صورت می گیرند. به خصوص تأمین آب برای فولادی ها اهمیت بسزایی دارد. بطوریکه برای تولید هر یک کیلوگرم فولاد به 5 لیتر آب نیاز است و با توجه به ایجاد وضعیت خشکسالی، توسعه صنعت فولاد نیز با مشکل مواجه می شود. به عنوان مثال 6 درصد از کل هزینه های شرکت فولاد مبارکه در سال 91 مربوط به هزینه های انرژی می باشد که مبلغی حدود 400 میلیارد تومان بوده است. بنابراین می توان گفت به هر نسبت قیمت حامل های انرژی افزایش یابند، هزینه کل نیز افزایش می یابد. راهکار این مشکل افزایش بهره وری می باشد. زیرا مصرف انرژی مقوله ای اجتناب ناپذیر است. اما چنانچه مطابق استانداردهای مصرف جهانی پروژه هایی تعریف شود که انرژی کمتری مصرف شود مشکل مذکور تا حدودی حل می شود. مشکل دیگر در زمینه تولید فولاد در کشور، بحث عدم توازن توسعه در بخش معدن و فولاد می باشد. بطوریکه در کشور متناسب با طرح های توسعه در بخش فولاد توسعه در بخش معدن تعریف نشده است. بنابراین نیاز اصلی کشور این است که متناسب با طرح توسعه فولاد، به طرح های توسعه ای معادن نیز پرداخته شود و این کار را با اکتشاف معادن جدید، احداث واحدهای کنسانتره و گندله سازی می توان انجام داد تا بدین ترتیب مواد اولیه مورد نیاز فولادی ها نیز تأمین شود در غیر این صورت فولادی ها جهت تأمین مواد اولیه خود ناچار به واردات سنگ آهن از خارج کشور می شوند از طرفی نیز به خاطر مزیت ایران در منابع سنگ آهن ، قیمت داخلی سنگ نسبت به قیمت جهانی سنگ آهن پایین تر می باشد .بنابراین بدون توسعه معادن، توسعه فولاد در کشور امکان ناپذیر خواهد بود . جهت تولید یک تن فولاد به 1.66 تن سنگ آهن نیاز است و بنابراین در صورت توسعه فولاد، کمبود مواد اولیه کاملاً ملموس خواهد بود و ناگریز به واردات سنگ آهن می شویم.
رییس امور سهام و مجامع “فولاد” عنوان کرد: از جمله دیگر مشکلات فولادی ها در زمینه تولید، زیرساخت حمل و نقل ریلی می باشد که توسعه زیرساخت حمل و نقل ریلی از اهمیت بسزایی برخوردار است. با توجه به اینکه قسمت اعظم معادن در استان های یزد و کرمان واقع شده است و عمده سنگ آهن مورد نیاز جهت تولیدات فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و فولاد هرمزگان جنوب از طریق حمل و نقل ریلی صورت می پذیرد لذا با ترافیک حمل بار در کشور مواجه می شویم بنابراین نیاز کشور در زمینه سرمایه گذاری در زمینه دو خطه کردن خط آهن ملموس می باشد و در نتیجه مقوله حمل بار سنگ آهن برای فولادی ها مقرون به صرفه می شود.
وی در خاتمه گفت: بطور کلی موارد مذکور، چالش های صنعت فولاد، در کشور می باشد و در صورت تلاش جهت رفع این موانع می توانیم به چشم انداز و افق سال 1404 که تولید 55 میلیون تن فولاد در کشور می باشد امیدوار باشیم. همچنین به نظر می رسد وضعیت صنعت فولاد در سال 93 با مشکلاتی همراه باشد و بنابراین شرایط دشواری را برای فولادی ها می توان در سال آینده متصور شد. یکی از مشکلات صنعت فولاد در سال 93 مقوله فاز دوم هدفمندی یارانه ها و افزایش نرخی که در بحث حامل های انرژی صورت خواهد گرفت می باشد. همچنین با توجه به عدم تناسب بین بخش معدن و فولاد و کمبود سنگ آهن، به نظر می رسد با توجه به افزایش تقاضای سنگ آهن با افزایش نرخ آن مواجه شویم و در نتیجه جهت تأمین بخشی از سنگ آهن مورد نیاز فولادی ها، ناگزیر به واردات شویم و نهایتاً این قضیه منجر به افزایش بهای تمام شده فولادی ها شود. مشکل دیگر در زمینه تولید فولاد، بحث بهره مالکانه می باشد که البته هنوز بطور قطعی مشخص نشده که بهره مالکانه بر روی فولادی ها تأثیر منفی می گذارد یا خیر که همه این عوامل سال دشواری را برای فولادی ها رقم می زند.
منبع: بورس نیوز
دیدگاهتان را بنویسید