کاهش حجم مبنای سهام شرکت های بورسی
در پی تصمیم جدید مسئولان بازار سرمایه مبنی بر اعمال تغییراتی در حجم مبنای شرکت های بورسی که از شنبه دوم اسفند اجرایی می شود، محمود رضا خواجه نصیری به سنا گفت: با توجه به اینکه برخی شرکت های بزرگ عمدتا دارای حجم مبنای بالایی در بازار بودند و این حجم مبنا، مانع گردش معاملاتی و قیمت گذاری این سهام بود، پیشنهاد کاهش حجم مبنا که مطالبه بخش عمده ای از بازار بود در هیأت مدیره سازمان بورس و اواراق بهادار طرح شد و مورد تصویب قرار گرفت.
وی افزود: کاهش حجم مبنا، مطالبه بخش عمده ای از بازار بود که در حقیقت با توجه به این که برخی از شرکت های بزرگ عمدتا دارای حجم مبنای بالایی بودند و این حجم، مانع گردش معاملاتی و قیمت گذاری این سهام بود، این مصوبه در هیأت مدیره سازمان بورس مطرح شد و در نهایت مورد تصویب قرار گرفت. در این راستا نکته اول این است که شرکت ها به لحاظ حجم مبنا دارای طبقات مختلفی بودند که ضریب محاسبه حجم مبنای برخی از این شرکت ها 8 در ده هزار و برخی دیگر 3 در ده هزار بود که با توجه به این مصوبه، تمام ضرایب حجم مبنا، یکنواخت و همگی در مضرب 4 در ده هزار شد و به صورت متوسط، ضریب حجم مبنای اکثر شرکت ها کاهش پیدا کرد.
خواجه نصیری ادامه داد: به این ترتیب، ضرایب حجم مبنای شرکت های دسته 5 و 8 در ده هزار با این مصوبه، با کاهش حجم مبنا رو به رو می شوند و از طرف دیگر ارزش حجم مبنای شرکت ها در سقف یک میلیارد تومان تعیین شده که باعث می شود شرکت هایی که هم اکنون ارزش حجم مبنایی بیش از یک میلیارد تومان دارند به این رقم کاهش پیدا کنند.
وی گفت: به عبارت دیگر سقف تعیین شده متناسب است با ارزش حجم مبنا و اگر شرکت های بزرگ به اندازه یک میلیارد تومان در روز گردش معاملاتی داشته باشند، حجم مبنا را کامل خواهند کرد و دیگر نیازی نیست که به ارقام بالاتر معامله کنند که این امر موجب روان شدن سهام شرکت های بزرگ در بازار خواهد شد. کف تعیین شده حجم مبنا نیز به میزان 50 میلیون تومان اعلام شده است که باعث می شود یک حداقل معقولی از ارزش معاملاتی برای شرکت های کوچک در نظر گرفته شود.
این مقام مسئول ادامه داد: رویکرد اساسی این بوده که در کنار این ضرایب 4 در ده هزار که برای شرکت ها اعمال می شود، یک توازن ایجاد گردد که با گذاشتن سقف و کف در حجم مبنا از افراط و تفریط در این خصوص جلوگیری شود. شرکت ها با حجم مبنای خیلی بزرگ در بازار عملا امکان قیمت گذاری را نداشتند و شرکت های کوچک نیز با حجم مبناهای خیلی کوچک از لحاظ ارزشی نوسانات پردامنه و بسیار غیر منطقی داشتند.
خواجه نصیری ادامه داد: این مصوبه ضمن یکنواخت کردن عدد حجم مبنا و کاهش ضریب حجم مبنا بر اکثر شرکت های پذیرفته شده در بورس ضمن کاهش ضریب، باعث ایجاد توزان و تعادل در حجم مبنا شد و به نظر می رسد که در این شرایط کمتر شکاف حجم مبنا ایجاد شود، همچنین این مصوبه مانع از این خواهد شد که صرفا به دلیل حجم مبنای پایین شرکت ها و عدم تناسب، برخی از سهام مورد اقبال بازار قرار بگیرد و برخی مورد اقبال قرار نگیرند و در حقیقت مولفه حجم مبنا در معاملات اثر کمرنگ تری خواهد داشت.
وی گفت: این یکی از سیاست هایی است که جهت تسهیل معاملات و متناسب با درخواست سرمایه گذاران انجام شده که با این مصوبه حدود 200 شرکت با کاهش حجم مبنا در بورس رو به رو خواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید