در مورد فرابورس بیشتر بدانید
فرابورس یا OTC
OTCOVER THE COUNTER
بازار فرابورس یا OTC، بازاری است که با آغاز فعالیت می تواند بسیاری ازمشکلات شرکت های خارج از بورس در جذب سرمایه، بازارگردانی و نقدشوندگی سهام را برطرف کند.
چه شرکتهایی به فرابورس میآیند؟
شرکتهای سهامی عام علاقه مند به حضور در بازار سرمایه ، شرکتهای اخراج شده از بورس، شرکتهایی زیان ده اما با چشم انداز مثبت، شرکتهایی با زیان انباشته اما قابل حل با استانداردها و سختگیریهای کمتری میتوانند وارد فرابورس شوند
باتوجه به این که بازار فرابورس از محدودیت های کمتری برخوردار است دارای ریسک بیشتری نسبت به بورس اصلی بوده و به همین دلیل باید بیشترسرمایهگذاران حرفه ای با تحلیلهای بیشتری وارد آن شوند. بورس جایی است که شرکتهای برتر کشور وارد آن میشوند و وضعیت آن دماسنج اقتصاد است اما درفرا بورس شرکت ها آمادگی حضور در بورس اصلی را پیدا میکنند و درخصوص مواردی چون اطلاع رسانی آزموده میشوند.
مکانیسم بازار اول و دوم فرابورس شبیه مکانیسم بورس است ولی بازار آن متفاوت است. همچنین بازار سوم می تواند بازار مناسب تری برای سهام شرکت های خاص و شرکت هایی که پذیرش نمی شوند، باشد و شرکت های سهامی خاص یا شرکت هایی که قصد دارند پذیره نویسی کنند و از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل شوند، می توانند در بازار دوم معاملات خود را انجام دهند ولی شرط پذیرش خاصی ندارند.
سیستم معاملاتی فرابورس همان سیستم معاملاتی است که در بورس تهران مورد استفاده قرار می گیرد .
در دنیا این بازارها به عنوان بازار موازی یا بازار کوچک نامیده می شوند که نمونه آن در بورس مالزی، کره، ژاپن و آمریکا و چند کشور دیگر مشاهده می شود زیرا شرایط پذیرش بورس ها دشوار بوده و پذیرش شرکت به اندازه سرمایه، سودآوری و افشای اطلاعات بستگی دارد ولی در فرابورس شرکت هایی که نمی توانند یا نمی خواهند وارد بورس شوند، می توانند در این بازار مورد معامله قرار گیرند. در واقع می توان گفت برای سهام شرکت هایی که در بازار وجود نداشته و به دلایل مختلف نمی توانند وارد بورس شوند یک بازار ایجاد می شود.ازجمله این مزیتها میتوان افزایش نقدشوندگی،اعتبار قیمت سهم،اسان شدن تامین مالی،ساده تر شدن وثیقه گذاری سهام و…نام برد. افزایش نقدشوندگی،اعتبار قیمت سهم،اسان شدن تامین مالی،ساده تر شدن وثیقه گذاری سهام و…نام برد.
شرکت هایی که در فرابورس پذیرش می شوند با توجه به اندازه، ابعاد و سابقه سودآوری، ترکیب ریسک و بازده متفاوتی با بورس دارند و ممکن است افراد در فرابورس علاقه مند باشند با توجه به انتظارات خود از سودآوری و ریسک در این بازار فعالیت کنند بنابراین در فرابورس فضا و فرصت سرمایه گذاری دیگری وجود دارد که ریسک و بازده آن با بورس متفاوت است. براساس تئوری موجود شرکت هایی که کوچک تر بوده ، شرکت هایی هستند که ریسک بیشتری دارندکه این ترکیب در بورس و بازارهای اول و دوم آن نیز مشاهده می شود. ودیگر انکه فرابورس موجب کاهش هزینه های معاملاتی سهام میشود.
نکته :
به عبارت دیگر فرابورس بازاری کارامد،شفاف ومنصفانه برای صاحبان سرمایه و صنایع است که به راحتی میتوان وارد ان شد
شرکت فرابورس ایران همچون دو بورس فعال کشور – بورس اوراق و بورس کالا- با مجوز شورای عالی بورس ایجاد شده و تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار قرار دارد، با این تفاوت که ورود به بازارهای فرابورس از شرایط و الزامات کمتری برخوردار بوده و شامل بازارهای متنوعی میباشد که این تفاوتها را به اختصار در زیر تشریح میکنیم.
الف) تفاوت در بازارها:
الف-1) براساس دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران، فرابورس دارای پنج بازار (اول، دوم، سوم (عرضه)، ابزارهای نوین مالی و پایه) است. پذیرش شرکتهای سهامی عام در بازار اول و بازار دوم و پذیرش سایر اوراق بهادار صرفا در بازار ابزارهای نوین مالی صورت میپذیرد.
بازار سوم جهت عرضه یکجا و پذیرهنویسی اوراق بهادار و بازار پایه جهت درج و نقل و انتقال سهام شرکتهایی است که بر اساس الزام بند ب ماده 99 قانون برنامه پنجم توسعه، مشمول ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار بوده و امکان پذیرش در یکی از بازارهای بورس یا فرابورس را ندارند.
الف-2) شرکت بورس تهران دارای 2 بازار به شرح زیر میباشد:
1- بازار اول
2- بازار دوم
ب) تفاوت در فرآیند پذیرش:
با توجه به تقسیمبندیهای انجام شده فوق، مقایسهای بین شرایط پذیرش سهام در بازارهای بورس و فرابورس برای آشنایی بیشتر ارائه میکنیم: بر اساس بند ب ماده 1 قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید سهام شناور آزاد بخشی از سهام شرکت است که دارندگان آن همواره آماده عرضه و فروش آن سهام میباشند و قصد ندارند با حفظ آن قسمت از سهام در مدیریت شرکت مشارکت نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید